HILVERSUM – Welvarend Nederland wordt welvarender. De onvermogende onderkant krijgt ook steeds meer te besteden, maar de welvarende bovenkant groeit sneller. Dit blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving. Merkt Hilversum ook iets van de groeiende kloof tussen arm en rijk?

Station Hilversum Sportpark. Hilversummers met sjaals, gewatteerde jassen en handschoenen trotseren de lage temperaturen. De winter is begonnen. Bladerloze bomen worden zichtbaar door de witte hemel. Rond de wijk staan royale, vrijstaande woningen. Achter de grote poorten woont welvarend Hilversum. Ook al is het koud en de wind guur, de buurt is mooi. Heel mooi. Enkele vrijstaande villa’s hebben uitzicht op het park, waar huizen met namen als ‘Swaensicht’ naast elkaar staan. Een zwarte Range Rover rijdt voorbij. Erachter fietst een chagrijnige vrouw. Gehuld in een marineblauwe jas inclusief bontkraag scheurt ze op haar elektrische tweewieler voorbij. Is de kloof tussen hoge en lage inkomens ook duidelijk merkbaar voor welvarende Hilversummers? Mia Koridon zegt van niet: “Ik ken zelf niet heel arme mensen. Ik heb het altijd ontzettend goed gehad. Het is hier ook niet heel duidelijk te zien of iemand minder te besteden heeft of niet.”

artikel-begin
Toename banen

Toch wordt de kloof tussen arm en rijk groter. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft in het onderzoek de groter wordende kloof beschreven. Hieruit bleek dat het verschil tussen de hoogste en de laagste inkomens in de steden de afgelopen jaren met 3,5 procent gegroeid is. In heel Nederland is dit 3 procent gestegen. Alle Nederlanders krijgen steeds meer te besteden, maar de welvarende bovenkant groeit sneller dan de minder gefortuneerde onderkant. Het Planbureau noemt de Nederlandse steden de “motoren van de Nederlandse economie”. Buiten de steden is het aantal banen in de afgelopen 25 jaar namelijk toegenomen met 20 procent, terwijl het aantal in de steden met 30 procent is toegenomen. De best betaalde banen zijn in de grote steden te vinden. Laagopgeleiden verdienen in Amsterdam bijvoorbeeld ook 4,5 procent meer dan buiten de stad met hun werk. Het Planbureau zegt: “Zowel in Europa als in Nederland is de banengroei in de stedelijke regio’s beduidend groter dan in de niet-stedelijke regio’s.”

Groot contrast

In een andere wijk van Hilversum wordt het steeds duidelijker dat er een verschil te zien is. De huizen worden elke honderd meter steeds kleiner. Ruimte is hier ver te zoeken. Grote wijken met rijen donkerrode bakstenen huizen. Dat is de realiteit aan de andere kant van de stad. Geen Range Rovers, idyllische parken of riante villa’s. Het verschil tussen arm en rijk wordt duidelijk zichtbaar. Verloederde appartementencomplexen steken op de achtergrond boven de rijtjeshuizen uit. Enkele woningen hebben kleine ramen waar bevlekte, roomwitte gordijnen voor hangen. Een kijkje nemen door het raam kan niet, stapels boeken en dode planten staan opgestapeld achter het gordijn. Op de buitenzijde van de ruit wordt dit vergezeld met een kwak duivenpoep.

dsc02091De autoweg die midden door de wijk loopt is druk. Vrachtwagens en oude auto’s rijden boven de maximale snelheid door de buurt. Is het verschil tussen arm en rijk in deze omgeving te merken? Ibtisam Mahamed ziet geen duidelijke kloof: “Ik zie het eigenlijk niet. Ik merk het verschil tussen arm en rijk niet echt. Hoe huizen gebouwd zijn is natuurlijk wel een groot verschil. Rijtjeshuizen vergelijken met villa’s is wel een grote vergelijking. Er kunnen trouwens ook rijke mensen in kleinere huizen wonen. Sommige mensen wonen hier wel, maar zij hebben het financieel goed thuis. Ik ken er genoeg.”

Verschil voorkomen

De huizenmarkt is tegenwoordig booming business. Vooral in steden als Amsterdam en Utrecht stijgt het aantal verkopen van huizen gigantisch. Nederlanders met een laag inkomen krijgen zo niet de mogelijkheid om een huis te kopen in de stad, dit is weggelegd voor de welvarende huishoudens en de hoogopgeleiden. Sociale huurwoningen in naoorlogse buurten worden aan de lager opgeleiden verhuurd. Heeft Hilversum nog plek voor sociale huurwoningen, of is er steeds minder plek voor lager opgeleiden? De mediastad heeft afgelopen november 38 sociale huurwoningen opgeleverd in de nieuwe wijk Anna’s Hoeve. De vraag naar de eengezinswoningen was enorm groot. Via WoningNet reageerden in totaal 1.866 mensen op de woningen. De nieuwe bewoners van de huizen zijn veelal gezinnen. Hilversum heeft gezorgd voor nieuwe sociale huurwoningen voor deze groep.
De kloof tussen arm en rijk is volgens inwoners niet altijd te zien. Toch was er een groot contrast tussen de verschillende wijken in Hilversum op te merken. Of de kloof tussen arm en rijk blijft groeien is nog maar de vraag. Wellicht wordt Hilversum over tien jaar wel bewoond door hoogopgeleide yuppen.

dsc02037