Bij koffiehuis Midi zijn op 12 oktober een hoeveelheid drugs en illegale tabak aangetroffen, ook zijn er twee personen zonder geldige verblijfsvergunningen aangehouden. Dit werd ontdekt tijdens een integrale controle (een controle bij een bedrijf waarbij alle aspecten van de milieuwet- en regelgeving worden gecontroleerd).

De politie is zaterdag 12 oktober het pand rond 21:00 uur binnengegaan om de controle uit te voeren. Het koffiehuis was op dat moment geopend en er waren bezoekers aanwezig. De politie had ervoor gezorgd dat alle uitgangen waren afgesloten en dat de personeelsleden en alle bezoekers werden gecontroleerd, waar dus ook de twee mensen tussen zaten zonder verblijfspapieren.

De gemeente is een onderzoek gestart naar het horecapand nadat ze meerdere signalen hadden ontvangen van omwonende. De bewoners meldde bijvoorbeeld verkeerd geparkeerde auto’s, geluidsoverlast en intimidatie van voorbijgangers. Het vooronderzoek van de gemeente heeft de emmer doen overlopen. Samen met de politie, douane, Voedsel- en Warenautoriteit en kansspelautoriteit heeft de gemeente een inval voorbereid.

De gemeente denkt dat er wellicht sprake is van “ondermijning” wat inhoudt dat criminelen legale bedrijven, zoals bijvoorbeeld een restaurant of een bar, gebruiken om hun criminelen zaken te doen. Hierdoor worden de onderwereld en de bovenwereld steeds meer in elkaar verwrongen.

Voor de aankomende zes maanden wordt het koffiehuis gesloten om verder onderzoek te doen en voor eventuele andere maatregelen. De bewoners rond het pand zijn geïnformeerd via een brief.