HILVERSUM – Een donkere lucht, kale bomen en grijze, vierkante industriegebouwen. De Vreelandseweg maakt een ietwat troosteloze indruk, al speelt het grauwe winterweer misschien ook mee. Als het aan het College ligt, is dit binnenkort het thuis van een grote nieuwe McDonald’s, compleet met McDrive.

Het al te bekende rood en geel van de Amerikaanse fastfoodketen zou niet misplaatst zijn in deze grijze omgeving. Misschien zou het zelfs wel wat toevoegen. Het College vindt in ieder geval van wel en is voor: ze stelt de gemeenteraad voor om een verklaring van geen bedenkingen af te geven, zodat er een omgevingsvergunning verleend kan worden en dat de McDonald’s dus gebouwd kan worden.

1000 Hilversummers zijn het hier niet mee eens. Zij hebben een petitie ondertekend tegen de komst van de McDonald’s. Zij hebben onder andere kritiek op de verkeerssituatie. Bij de Vreelandseweg is er de Rondweg rotonde. Stoplichten zijn niet tot nauwelijks te vinden en ook het aantal verkeersborden is beperkt. Automobilisten scheuren de rotonde op en af, twee naar huis fietsende scholieren kunnen nog net uitwijken. Het valt te begrijpen dat men het hier niet nog drukker hebben wil.

Marc Schokker is een van hen. “De rotonde daar in de buurt is tijdens de spits een drama. Het verkeer staat tussen half 5 en half 7 altijd vast. Het is voor fietsers, en ook wel voor voetgangers, geen veilig punt. Het is niet altijd voor iedere deelnemer duidelijk hoe de voorrang op de rotonde precies in elkaar zit.” De komst van een McDonald’s- en drive zou volgens Schokker en de andere petitieondertekenaars ervoor zorgen dat de drukte enorm toeneemt. “En dan gaat het aantal ongelukken toenemen. Onontkoombaar.”
Ook Brandon Hamelink, net 19, is, hoewel hij vaak naar de McDonald’s gaat, tegen de komst van het restaurant. “Als het de kans op ongelukken vergroot, dan moet je het gewoon niet doen.” De petitie tegen de komst heeft hij echter niet getekend. “Wow, is er petitie voor? Die ga ik dan maar tekenen zo.”

Misschien kan McDonalds binnenkort toegevoegd worden aan dit lijstje

Misschien kan McDonalds binnenkort toegevoegd worden aan dit lijstje
Yuki Hochgemuth

Evert Kroon van Vloerkledenwinkel zal zich binnenkort vestigen op de Vreelandseweg, de McDonald’s vestiging is zijn potentiële buurman. Hij heeft geen problemen met de komst van het fastfoodrestaurant: “Het is de perfecte nieuwkomer. De McDonald’s past er goed tussen. Ik zal blij zijn om er af en toe eens met mijn kinderen te gaan eten.” Naar de bezwaren kijkt hij met een glimlach. “Ik begrijp de inhoud van de bezwaren niet zo. Iedere zichzelf respecterende stad heeft tegenwoordig een McDonald’s.”
Ook Sjoeke Romkes ziet geen problemen met de McDonald’s. “Ik denk dat met de komst van de McDonald’s meer aantrekkingskracht komt voor Hilversum.”