Terwijl de wind buiten door de bomen jaagt, vindt binnen in de Bibliotheek Hilversum een griezelige Halloween bijeenkomst plaats. Achterin het rode, knusse hoekje van de Jeugdafdeling verzamelt zich een groepje kinderen rondom de grote troon waar Eline Prange, medewerker van de Bibliotheek Hilversum, zal voorlezen uit spookachtige kinderboeken.

Als Eline Prange begint met voorlezen, zit er nog maar een klein aantal kinderen om haar heen. Naarmate de tijd vordert, stromen hier en daar groepjes kinderen binnen die allemaal met opgetrokken knietjes rondom de grote troon gaan zitten. Ouders trekken zich voornamelijk terug en vinden op hun beurt een plekje op de comfortabele stoelen, een enkeling zelfs op de grond. Terwijl hun kinderen aandachtig maar nog enigszins verlegen luisteren naar de spannende verhalen, vinden zij even hun rust in een goed boek of hun iPhone.

Het voorleesuurtje, wat inmiddels nóg meer nieuwsgierige kinderen heeft aangetrokken, vordert met verhalen over krokodillen, heksen en draken. Af en toe mag een van de kinderen het boek aanraken om de grote krokodil weg te schudden, of de boze heks bang te maken. Er komen veel plaatjes voorbij, waardoor de aandacht van de kinderen gevangen blijft. Ondanks het geroezemoes van de overige bieb-gangers, blijft de focus in het hoekje er goed bij. Af en toe komt er een nieuwsgierig kind even kijken, maar verliest dan de aandacht en huppelt weer weg. De luisterende kinderen komen steeds meer los en durven zich meer te bemoeien met de boeken. Als Eline Prange na afloop van elk boek vraagt of ze het eng vonden, klinkt een volmondig “Nee!”.

Na de boeken is het tijd voor een drankje in het café. Kort daarna verzamelen ouders en kinderen zich rondom de grote ronde knutseltafel in het midden van de bieb. De kinderen, waarvan sommigen zich nog enigszins aarzelend aan papa of mama’s been vastklampen, worden enthousiast bij het zien van de uitgestalde spulletjes. Niet alleen de kinderen, maar ook de ouders zijn binnen de kortste keren druk aan het knippen en plakken. Van gekleurd papier worden pompoenen, spookjes en skeletten gemaakt. Trots laten de kinderen de werkjes aan hun ouders zien. Iedereen praat en lacht veel met elkaar. Eline Prange loopt rond en complimenteert de kinderen met hun prachtige werkjes. Als de groep rond de tafel steeds kleiner wordt en de kinderen een voor een naar huis gaan, bedanken zij haar allemaal voor het voorlezen en het knutselen. Zij bedankt de kinderen uiteraard voor het luisteren. Iedereen neemt trots zijn of haar eigengemaakte werkje mee en vertrekt met een glimlach richting huis.

Als de tafel leeg en de drukte voorbij is, pakt Eline Prange haar laatste spullen in. Zij werkt inmiddels 2,5 jaar voor de Bibliotheek Hilversum. “Ik vind het hartstikke leuk om te doen. Ik heb samen met de afdeling Educatie dit thema bedacht. De invulling van de middag heb ik zelf bedacht.” Op de vraag of zij het belangrijk vindt dat kinderen boeken blijven lezen, zegt ze zonder twijfel ja. “Vooral vanaf een jaar of twaalf gaan kinderen zich steeds meer op hun smartphone focussen. Ouders hebben hierdoor minder zicht op wat de kinderen zien en lezen.” Eline Prange vindt het belangrijk dat je kinderen blijft voorlezen. “Ik kan mij niet voorstellen dat een kind het niet leuk vindt om voorgelezen te worden. Het is in alle opzichten goed, ten eerste heb je écht even tijd voor elkaar en ten tweede draagt het bij aan de taalontwikkeling van je kind.” Gezien de enthousiaste reacties van ouders en kinderen, is het boekentijdperk nog lang niet voorbij.