In het midden op het marktplein naast de foodhall MOUT staat een klein podium, het podium geeft licht in het donker en er staat een koor op. De regen wisselt zich af, het ene moment valt het als bakken uit de hemel en het andere moment worden de paraplu’s weer ingevouwen. Het is dinsdagavond en het is kerstavond. Vanavond kan je genieten van muziek en verhalen. Dit allemaal om samen de waarde van kerst te ontdekken.

Een klein publiek staat voor het podium en langzaam vergroot het publiek zich namaten half zes nadert. Gert Visscher staat ook op het podium. Hij heeft een microfoon in zijn hand en verwelkomt iedereen. Vervolgens opent hij de avond met een verhaal, een verhaal over een vrouw van 90 jaar, wonend in Parijs. “Jullie hebben vast wel van dit verhaal gehoord,” zegt Visscher. Een vrouw uit Parijs had een klein schilderijtje in haar keuken hangen en nieuwsgierig laat zij het schilderij door een expert op waarde schatten. Dat kleine schilderij bleek uit het jaar 1280 te komen en werd uiteindelijk verkocht voor 24 miljoen euro. “Geweldig zulke verhalen, maar jij en ik maken dat waarschijnlijk niet regelmatig mee,” vervolgt Visscher na het verhaal. Visscher gaat ons vanavond meenemen om te kijken naar de waarde van kerst, naar de kunst van kerst en we gaan proberen om te onderscheiden van wat nou kunst is en wat nou kitsch is.

De regen blijft aanhouden, maar ondertussen lijkt het publiek zich te verdubbelen. “Ik ben hier vanavond aanwezig omdat ik toch geen plannen had op kerstavond,” zegt Herman van den Bosch met een lach. Hij was vorig jaar ook aanwezig en vond het voor herhaling vatbaar, alleen de regen was een minpuntje voor hem. Wanneer Visscher klaar is met de intro van de avond is het even stil. Het beeldscherm naast het podium licht op en het geluid dat hiervan afkomt vult de stilte op. Een video start waarop een schilderij te zien is. Een schilderij met een eeuwen oud verhaal, het verhaal van Maria en Josef en hun reis naar Bethlehem. Het schilderij is geschilderd door Wilma Veen en in de video verteld Maria het verhaal over haar reis. Vervolgens begint het Black Gospelkoor te zingen. Het zijn geen rustige en serieuze tonen, nee het zijn swingende, vrolijke liedjes. Het publiek komt ook in beweging en een aantal mensen bewegen mee op de zang van het koor.

Het einde van het laatste liedje nadert en Visscher komt opnieuw aan het woord. Hij compliment het koor en begint over de binding van het kerstfeest. Visscher verwijst opnieuw naar de video. Je ziet dat Josef en Maria aankomen in Bethlehem en dat de geboorte van Jezus plaatsneemt. De video eindigt, de instrumenten maken opnieuw muziek en het koor begin weer te zingen “Jezus, Jezus,” zingt het koor. De regen is weer gestopt en opnieuw dansen een aantal mensen mee met de muziek, het is bijna moeilijk om het ritme te negeren. “Wat is de kunst in je leven en de kunst tijdens deze kerst. Of is het allemaal kitsch, is het mislukt? Waarde is belangrijk,” zo eindigt Visscher de avond.  Hij brengt het verhaal leuk en af en toe hoor je mensen lachen in het publiek. Tijdens het verhaal vallen de regendruppels weer uit de lucht. Alle paraplus komen tevoorschijn. Visscher dankt het koor en het publiek, iedereen loopt langzaam het plein af. Terug naar huis om kerstavond verder te vieren en na te denken over de waarde van kerst.