Hilversum – Een aantal voetbalclubs waaronder HC&FC en Altius maken voorlopig nog gebruik van de kunstgrasvelden, Olymia’25 echter niet. Alle voetbalclubs wachten gespannen af op het onderzoek van de KNVB.

Zowel bij voetballers en ouders als bij de voetbalclubs is er onrust ontstaan naar aanleiding van een uitzending van Zembla (NPO 2). Deze week maakte Zembla bekend door middel van een reportage, dat de van autobanden gemaakte korrels die gebruikt worden op kunstgrasvelden mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn. De korrels zijn bedoeld om schaafwonden te verminderen en als extra demping voor wanneer de spelers vallen.

In Hilversum worden de korrels gebruikt voor onder anderen op trapveldjes in woonwijken, speeltuinen en ook op de kunstgrasvelden van voetbalvelden. Voetbalclubs Olympia en t’Gooi hebben kunstgrasvelden die voornamelijk bestaan uit kurk, waardoor er weinig tot geen zorgen zijn. De kleine kunstgrasveld van Olympia daarentegen heeft wel degelijk meer rubberkorrels, waardoor het om problemen uit te sluiten tijdelijk gesloten is.

De rapportage van Zembla is volgens voetbalclubs Altius en Victoria niet wetenschappelijk ondersteund. Daarom schromen beide clubs niet om gebruik te maken van hun kunstgrasvelden waar wel rubberen korrels zitten. Echter is de advies van de KNVB wel leidend voor alle voetbalverenigingen.