Het is opvallend druk op de parkeerplek voor het winkelcentrum van de Hilversumse Meent, het miezert en het is vrij koud, normaal gesproken zou het de perfecte dag zijn om lekker binnen te blijven. Maar op deze zondag middag 29 oktober is de kunstexpositie Meentwerk 2017 voor veel mensen uit de Meent en omstreken toch een reden om richting het wijkcentrum De Kruisdam te gaan. Gisteren opende wethouder Nicolien van Vroonhoven het jaarlijkse evenement.

Door de ramen met gele kozijnen van het lage bakstenen gebouw is al een deel van de kunst en de bezoekers te zien, veel mensen van middelbare leeftijd lopen rond met een glaasje wijn of bier in hun hand. Het gebouw doet denken aan een kleine basisschool. Eenmaal door de witte schuifdeuren heen is er gelijk een blauwe deur met daarop een uitgeprint A4tje met de tekst: De schoonheid van afval. Zestien amateurkunstenaars uit de Hilversumse Meent hebben een kunstwerk gemaakt die binnen dit thema valt.

In een kleine witte kamer met een systeemplafond die verlicht wordt door Tl-balken, staat een lange tafel met daarop een zwart kleed. Daarop staan de kunstwerken opgesteld die gemaakt zijn van of met afval, met daarvoor een wit papiertje met de naam van de kunstenaar en een hele korte beschrijving van het kunstwerk, zoals “schaal”. Een vlinder gemaakt van oude Nespresso cups, een boom van bananenschillen en coffeepads en een hart van plastic. Het thema is volgens Amee Vlam bedoeld om de kunstenaars uit hun comfortzone te halen en samen te brengen. Amee Vlam is beeldend kunstenaar en zit samen met vijf andere in de werkgroep van de Meent, die het evenement organiseren. Amee Vlam vertelt: “We willen mensen die geen professioneel kunstenaar zijn, maar wel met veel plezier en passie kunst maken, ook een kans geven om dit te exposeren. Er wordt één kunstwerk gemaakt wat binnen het thema valt, en voor de rest mogen ze hun eigen werken laten zien.”

In de eerste kamer is het rustig maar het geluid van vele mensen die druk aan het kletsen zijn galmt al door de gangen. Er zijn nog drie andere grote ruimtes waar de kunstwerken van de bewoners van de Hilversumse Meent te zien zijn, schilderijen, beelden, boeken, doosjes, foto’s en viltdoeken, er is ongelooflijk veel diversiteit. Op de tafels staan plastic bakjes met pepernoten of een bordje met minicakejes. Elke kunstenaar heeft een eigen plekje waar ze hun werk laten zien, de kunstenaars lopen rond bij hun hoekje en krijgen af en toe vragen van de bezoekers. Familie, vrienden en andere mensen uit de wijk lopen rond en eindigen in het midden bij de bar, waar ze allemaal een drankje drinken en samen bespreken wat ze vandaag hebben gezien.

Om vier uur worden de kunstenaars bij elkaar geroepen voor een groepsfoto en voor de loting. Op de flyers van de expositie konden mensen hun gegevens invullen en het briefje in een ton stoppen. Nadat de foto is genomen neemt Amee het woord en bedankt iedereen die mee heeft geholpen aan dit evenement. De ton met flyers wordt omgekeerd op de vloer en de kunstenaars worden een voor een naar voren geroepen om er eentje uit pakken en één van hun kunstwerken weg te geven. Op de grond zit een man die het tafereel aandachtig bekijkt, en achterin staat een vrouw onrustig op haar voeten te wiebelen in de hoop dat haar lootje wordt getrokken. De helft van de mensen die iets gewonnen heeft is niet aanwezig, maar elke keer is er wel iemand in de zaal die de winnaar of winnares kent en aangeeft het wel aan diegene te willen geven.