Klappende handen, geluiden van herkenning, geschaterlach en een zaal vol grijze haren in de Hilversumse Regenboogkerk. Direct worden er aanpassingen gedaan aan de instellingen van gehoorapparaten om de galmende stemmen in de kerk te kunnen verstaan. Dichter en cabaretier Ivo de Wijs was vandaag voor de poëziemiddag van de Hilversumse seniorenvereniging Senver in de Regenboogkerk.

Vrijwilliger bij Senver, de Hilversumse seniorenvereniging, Ko van den Bovenkamp organiseert normaal gesproken de terugkerende poëziemiddag “Poëzie in de Soos.” Senver organiseert maandelijks ongeveer 35 activiteiten voor ouderen in Hilversum. De vereniging heeft bijna 2.300 leden. Voor een gast als Ivo de Wijs schatte Van den Bovenkamp de zaal van de zogenoemde “soos” niet groot genoeg. In de zaal passen zo’n tachtig mensen. Vandaag in de Regenboogkerk zijn er bijna tweehonderd belangstellenden aanwezig. Van den Bovenkamp start de middag: “Wat een prachtige opkomst. Welkom allen, en een speciaal welkom voor Ivo de Wijs!”

De Wijs is bekend door onder andere zijn cabaretvoorstellingen en het programma “Vroege Vogels.” Een enkeling in de zaal kent De Wijs uit de twee jaar dat hij docent Nederlands was op het Alberdingk Thijm College in Hilversum. Momenteel geeft De Wijs af en toe nog lezingen zoals deze en schrijft hij de liedjes voor kinderprogramma Buurman en Buurman. Ko van den Bovenkamp kondigt aan: “Ik heb toentertijd al Ivo’s cabaretshows gezien, en was groot fan.” De zaal klapt. De Wijs start met een aantal van zijn light verses, of zoals hij ze noemt: pleziergedichten. Zo benoemt hij in een gedicht dat de twee mooie dingen aan bejaard zijn, de vaste verkering en het naar bed gaan zonder wekker zijn.

Na een koffie- en theepauze wordt er aangekondigd dat het geluid in de kerk is aangepast en er nieuwe batterijen in De Wijs’ microfoon zitten. Veel mensen in de Regenboogkerk kunnen De Wijs slecht verstaan door de galm en de snelheid waarmee hij spreekt. “Nu krijgen jullie inzage in mijn ietwat onfatsoenlijke hobby: bijzondere overlijdensadvertenties.” Op de PowerPoint komen een aantal van de verzamelde advertenties langs: “Dat is pech, oma weg,” “Hij werd dood wakker in zijn eigen bed” en de familie van Daan die laat weten “verdrietig en ontdaan” te zijn. De Wijs eindigt met een disclaimer voor overlijdensadvertenties: “Ondanks de haast en het verdriet als er een dergelijk bericht geschreven moet worden, laat er altijd een derde persoon met meer kennis van taal naar kijken.” Het publiek lacht.

Na afloop geeft organisator Ko van den Bovenkamp toe: “Jammer dat sommige mensen Ivo slecht konden verstaan. Gelukkig ging dat in de tweede helft beter. Ik ben erg blij met de opkomst. Normaal gesproken krijgen wij het zaaltje van de sociëteit net vol, maar na de aankondiging van de komst van Ivo de Wijs door de Gooi en Eembode maakte ik mij zorgen. Ik dacht: “Wat heb ik nu weer over mij afgeroepen? Straks komen er honderden mensen.” Gelukkig is bijna alles goed gegaan.”