Het is drie graden en donker. De lucht is helder en voelt ijzig aan. Onderaan Anna’s Berg is het verlicht. Er staat een groep van ruim honderd volwassenen en kinderen met lampionnen. Een doedelzakspeler, Gilian Hettinga, zorgt voor muziek. Het is de tweede keer dat er een lampionnenoptocht is op Anna’s Berg. “Vanavond, de avond voor de jaarwisseling, organiseer ik de optocht omdat het voor jonge gezinnen een leuk alternatief is”, aldus Ineke Gnodde-Bruijn.

Alle deelnemers volgen de paraplu met lichtjes en de doedelzakspeler naar de top van de berg. Kinderen groot en klein lopen met zelfgemaakte lampionnen mee. Zo ook Luna (9): “Het is de eerste keer dat ik meeloop en ik vind het heel leuk. Ik heb geen eigen lampion maar volgend jaar wil ik er wel een maken.” Jacqueline van Oostveen (50), moeder van Luna: “Het is een mooi, simpel en klein initiatief wat zorgt voor buurtcohesie. Je merkt dat mensen uit de buurt elkaar tegenkomen en een praatje maken. De mensen leren elkaar kennen en komen erachter wie hun buren echt zijn.” Het initiatief is een alternatief voor vuurwerk, maar Luna is niet bang voor vuurwerk. Oostveen: “Mijn kinderen hebben pech of geluk. Ik weet het niet, maar mijn man en ik zijn gek op vuurwerk. Volgens mij hebben wij geen angst overgedragen.”

Alisa (7) woont met haar ouders in de buurt. Ze vertelt: “Ik vond het erg leuk om mee te lopen. Ik liep met papa, mama en mijn zusje Anna. Mijn lampion was nog van Sint-Maarten, ik vind het erg leuk om lampionnen te maken. De optocht vind ik leuker dan het vuurwerk.” Dorit Sorger, moeder van Alisa en Anna: “Wij wonen in de buurt, de buurtcoördinator vertelde ons over de lampionnentocht. Wij vonden het heel leuk met alle gezinnen, de lichtjes en de muziek. Ik denk dat we volgend jaar weer mee gaan lopen.”

Ineke Gnodde-Bruijn (38) is de initiatiefnemer van de lampionnenoptocht. Ze heeft twee dochters, Ariane (9) en Saar (8). Gnodde-Bruijn: “Elke keer als ik deze berg zie, heb ik veel ideeën. Bijvoorbeeld: Wat zou het leuk zijn als er een tulpenveld is of wat zou het leuk zijn als er meer muziek is. De berg is volledig gericht op sport, maar ik vind dat muziek ook wat meer aandacht zou mogen krijgen in openbare ruimten. Ik word altijd heel vrolijk van muziek, maar ook van lichtjes. Zelf houd ik van de doedelzak. Ik ken Gilian, de doedelzakspeler, via mijn zwager en schoonzus. Zij spelen allebei de doedelzak. Vanavond, de avond voor de jaarwisseling, organiseer ik de optocht omdat het voor jonge gezinnen een leuk alternatief is.” Vorig jaar waren er twintig tot dertig mensen aanwezig en was het alleen op de top van de berg. Dit jaar zijn er rond de honderd deelnemers en lopen ze met zijn alle naar boven. “Ik wil graag volgend jaar inzetten op jongeren die jongleren of andere acrobatische luchtacties doen op de berg zelf. Ik hoop dat de omwonenden het Klaas van Beeckpad met nog meer lichtjes willen aankleden. Ook hoop ik dat er zowel professionele als amateur muzikanten gaan meewerken door langs de route te staan. Een trompettist wil in ieder geval volgend jaar meewerken.”

Gilian Hettinga (29) komt uit Heemskerk en is lid van de doedelzakvereniging in Hilversum. Hij is vorig jaar benaderd door Gnodde-Bruijn. Hettinga: “Het is de tweede keer dat ik meeloop met de lampionnenoptocht. Vorig jaar was het een stuk kleinschaliger. De organisatie had toen al het idee om de optocht elk jaar wat groter te maken. Deze editie is dat zeker gelukt.”

Als alle deelnemers van de top weer beneden zijn, is er chocolademelk voor iedereen.  De chocolademelk is gesponsord door de vereniging Almans Weide.