De jaarlijkse lampionnenoptocht, georganiseerd ter ere van het 74-jarig bestaan van speeltuinvereniging Erfgooierskwartier in Hilversum, was ondanks de regenachtige weersomstandigheden een geslaagde wandeling.

De speeltuin, direct gelegen aan de Hilversumse heide, is opgericht in oktober 1945 en is met haar imposante oppervlakte van 5.500 vierkante meter, al jaren een begrip. Wilma Fennema (59), vrijwilliger van de speeltuin, vertelt: “We willen het laagdrempelig houden. We willen toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht inkomen, afkomst, geloofsovertuiging of andere sociale verschillen. We houden de entreeprijs en de prijzen voor een kopje koffie of bekertje ranja dan ook bewust ouderwets laag.” 

De lampionnenoptocht is een jarenlange traditie die stamt uit de beginjaren van de speeltuin. Na een flink aantal jaren rust, is deze traditie dan ook terug van weggeweest. Een dertigtal kinderen, onder wie twee dames in zuurstok-roze tule prinsessenjurken, lopen met zelf gekleurde lampionnen de tocht. Begeleid door ouders en vrijwilligers, vestigt de stoet mensen, al lopende door de wijk, de aandacht op zich. De menigte legt de tocht af richting gegeven door een pad van kaarsjes, achter een draaiorgel aan en onder het genot van een kopje koffie of een bekertje ranja, in miezerig, maar niet onprettig koud weer. 

“Kinderen spelen tegenwoordig zo weinig buiten. Het lijkt wel of ze liever binnen zitten en gamen, maar wanneer ze er dan toch zijn, vinden ze het altijd hartstikke leuk,” vertelt Fennema enthousiast. “Van de contributie onderhouden en vernieuwen we de speeltuin. Alle toestellen hebben een veiligheidscertificaat,” vertelt Wilma trots verder. Het is opvallend om te zien hoe de speeltuin leeft en hoe het publiek dat er op af komt dit ook al jaren traditiegetrouw doet.