Het is regenachtig en donker wanneer rond een uur of zeven ’s avonds de Erfgooiersspeeltuin vol stroomt. Een lampionnenoptocht, georganiseerd ter ere van het 74-jarig bestaan van de speeltuinvereniging in het Erfgooierskwartier, kan ieder moment van start gaan. 

De lampionnenoptocht is een jarenlange traditie die stamt uit de beginjaren van de speeltuin. De traditie is jaren lang onderbroken geweest, maar is nu terug van weggeweest. Een dertigtal kinderen, onder wie twee jonge dames in zuurstok-roze tule prinsessenjurken, lopen met zelf gekleurde lampionnen de tocht. Begeleid door ouders en vrijwilligers, vestigt de stoet mensen, al lopende door de wijk, de aandacht op zich. De tocht begint met kaarsjes aan iedere zijde van het pad. Eenmaal buiten de speeltuin volgt de stoet een draaiorgel, onder het genot van een kopje koffie of een bekertje ranja. In miezerig, maar niet onprettig koud weer begeleiden de trotse ouders hun kinderen tot het einde van de tocht.

“Kinderen spelen tegenwoordig zo weinig buiten. Het lijkt wel of ze liever binnen zitten en gamen, maar wanneer ze er dan toch zijn, vinden ze het altijd hartstikke leuk,” vertelt vrijwilligster Wilma Fennema (59) enthousiast. “Van de contributie wordt de speeltuin onderhouden en vernieuwd. Alle toestellen hebben daardoor een veiligheidscertificaat. We houden de entreeprijs en de prijzen voor een kopje koffie of bekertje ranja dan ook bewust ouderwets laag.” 

De speeltuin, direct gelegen aan de Hilversumse heide, is opgericht in oktober 1945 en is met zijn imposante oppervlakte van 5.500 vierkante meter, al jaren een begrip. Fennema vertelt: “We willen het laagdrempelig houden. We willen toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht inkomen, afkomst, geloofsovertuiging of andere sociale verschillen. Het is bijzonder om te zien hoe de speeltuin leeft en hoe het publiek dat hier komt dat met genoegen al jaren doet.”