De Partij van de Arbeid in Hilversum heeft een paar turbulente maanden achter de rug. Enkele prominente leden waren het oneens met de vastgestelde kandidatenlijst en dienden een motie van wantrouwen in, waarna de volledige lijst op de schop moest. Tijdens een soms emotionele algemene ledenvergadering op 8 januari gingen de leden akkoord met de vernieuwde kandidatenlijst. Acht kandidaten, met op nummer één Femke van Drooge (35). Al meer dan acht jaar actief bij de PvdA, en nu dus de trotse nieuwe lijsttrekker.

Femke van Drooge is geboren en getogen in Hilversum. Met een diploma van de Hogeschool van de Kunsten op zak werkt ze op dit moment als freelance designer. “Ik ontwerp allerlei verschillende applicaties. Dat kan een website zijn, maar ook bijvoorbeeld een mobiele app.” Ze is van vele markten thuis, en houdt ervan om naast haar werk muziek te maken. “Ik speel piano, viool en ik zing. In mijn vrije tijd speel ik graag computerspelletjes.”

Sociaal is ze altijd al geweest. “Ik heb altijd het gevoel gehad dat mensen die het moeilijk hebben in het leven, gewoon recht zouden moeten hebben op hulp.” Op haar 22e werd ze lid van de Partij van de Arbeid. Grote bewondering had ze in die tijd voor voormalig politicus Wouter Bos. “Ik vond hem een heel inspirerende man. Hij heeft na een wat lastige periode de PvdA weer op de kaart gezet, en liet een bevlogen maar realistisch geluid horen.” In 2006 werd ze raadslid en bleef dit gedurende acht jaar. In de tussentijd studeerde ze af en begon ze haar eigen bedrijf. Ze besloot om alle aandacht op haar werk te richten en het raadswerk even gedag te zeggen. Nu, vier jaar later, merkte ze dat het binnen de partij niet helemaal lekker liep. “De kandidaatstelling werd opnieuw geopend en ik besloot om weer mee te doen.”

Na de onstuimige periode voor de PvdA is het aan Femke van Drooge de taak om het vertrouwen van de leden te herstellen en een nieuw, fris geluid te laten horen. “We moeten de ledendemocratie wel degelijk heel serieus nemen, dat moet op een goeie en nette manier gebeuren. Mijn belangrijkste taak is nu om ervoor te zorgen dat we de PvdA lokaal weer positief op de kaart gaan zetten. Dat we laten zien dat we ook in Hilversum zorgen voor elkaar, dat mensen zeker kunnen zijn van een leuke stad, goede voorzieningen, en goede hulp als dat nodig is. We moeten zorgen dat Hilversum weer een beetje liever wordt.”
Dat is meteen ook het eerste wat ze aan gaat pakken, mocht de PvdA in het college komen. “We moeten als gemeente veel toegankelijker zijn. Daar waar we hulp willen bieden, moeten we het ook daadwerkelijk kunnen bieden. De gemeente zal harder moeten lopen om mensen te vinden die hulp nodig hebben.”

De PvdA heeft bij de afgelopen verkiezingen voor de Tweede Kamer een flinke klap gehad. Niet alleen landelijk, maar ook lokaal heeft dat gevolgen voor de partij. “We merken het bij eigen leden, die het moeilijk vinden om vertrouwen te hebben in een goede afloop. In sommige gevallen merken we het ook in het enthousiasme. Er zijn gelukkig altijd mensen die er nog heel erg in geloven. Het biedt op een bepaalde manier ook juist weer kansen.”

Waarom een linkse kiezer nou juist op de PvdA zou moeten stemmen en niet op bijvoorbeeld GroenLinks of de SP? “Omdat wij van plan zijn een warm links geluid te laten horen”, zegt Femke van Drooge. “Daar bedoel ik mee dat we Hilversum liever willen maken. Wij willen geen negatief geluid neerzetten. Wij zien verbeteringen. Wij zijn meer van het optimisme.” Volgens Femke van Drooge is de PvdA nog steeds het meest in staat om de mooie ideeën ook echt in beleid om te zetten. “De SP heeft het geprobeerd in de afgelopen periode, maar dat is niet helemaal goed gegaan. Dat vind ik heel erg jammer, want ze hadden een paar goede ideeën. Maar je moet het wel kunnen, je moet bestuurders kunnen leveren die het goed doen en je moet kunnen samenwerken in de coalitie.” Zelf heeft ze nog nooit op een andere partij gestemd. “Het is voor mij altijd de PvdA geweest”, lacht ze.

In de aanloop naar de verkiezingen in maart gaat Femke van Drooge het natuurlijk niet alleen doen. Met een nieuwe, wat kortere kandidatenlijst gaat de PvdA een frisse start maken om een positief geluid te laten horen. “We gaan het samen doen. Ik heb er vertrouwen in.”