Vandaag is het Paarse Vrijdag en het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum doet hier ook aan mee. Op deze dag dragen scholieren de kleur paars om hun solidariteit te tonen aan iedereen die binnen de LHBTQ+ gemeenschap valt. Niet alleen op vrijdag maar de hele week wordt er aandacht besteedt aan dit onderwerp. Daarnaast zet de school zich in voor het goede doel.

In Nederland wordt Paarse Vrijdag sinds 2010 elke tweede vrijdag van december gehouden. Paarse Vrijdag ontstond na het voorbeeld in Amerika waar zij, eerder in 2010, Spirit Day hielden. Het doel van Spirit Day is om aandacht te vragen tegen het pesten van LHBTQ+ jongeren. De kleur paars komt voort uit de paarse baan van de regenboogvlag.

Een aantal jaar geleden kwam Ruby, een zesdejaars scholier van het Gemeentelijk Gymnasium, met het idee om iets te organiseren op Paarse Vrijdag. Ze verzamelde vrienden om zich heen die haar hierbij wilden helpen. “De meesten waren meteen enthousiast en wilden graag meedoen,” vertelt Ruby. Samen met een aantal docenten organiseert de groep elk jaar activiteiten op Paarse Vrijdag. Dit jaar bakken de scholieren brownies. Deze brownies gaan ze verkopen in de pauzes aan leerlingen en docenten voor een euro per stuk. De opbrengst gaat naar een, door hen gekozen, goed doel. “Het kiezen van het goede doel was nog niet zo makkelijk,” geeft Salle, een van de leerlingen die in de organisatie zit, aan. “Het doel dat wij gekozen hebben is dit jaar The Trevor Project. Dit is een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor de LHBTQ+ jongeren,” aldus Ruby. Hoeveel geld gaan ophalen voor het goede doel is nog niet duidelijk.

Rudolf Burggraaf, docent natuurkunde en begeleider van de groep, “ik vind het mooi om te zien dat deze groep zich hier zo voor inzet. Het is belangrijk dat we hier aandacht aan besteden.”  Ruby en Salle zitten nu in het laatste schooljaar. “Volgend jaar zitten wij hier niet meer op school en natuurlijk wil ik dat deze groep doorgaat. Daarom probeer ik de jongere leerlingen alvast wat belangrijke taken te geven zodat ze het volgend jaar kunnen overnemen. Het zou zonde zijn als Paarse Vrijdag op school na dit jaar ophoudt,” vertelt Ruby.