Het lerarentekort begint steeds problematischer te worden in Hilversum. Ook op basisschool de Wilgetoren is dit merkbaar.

Directeur Koen van Praag maakt zich zorgen hierom: “De nieuwe generatie studenten die op dit moment een PABO opleiding start, is de laatste paar jaar flink gedaald. Vroeger waren dat er overduidelijk meer. Het wordt daardoor in de toekomst steeds moeilijker om goed personeel te vinden.”

Volgens onderwijswoordvoerder Thijs den Otter gaan steeds meer scholengemeenschappen op zoek naar creatieve mogelijkheden. Deze mogelijkheden kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het plaatsen van ongediplomeerd personeel voor de klas. “Uiteraard worden deze docenten onder toezicht geplaatst wanneer zij les geven.” Den Otter geeft aan dat het niet de meest voor de hand liggende optie is om personen zonder pedagogisch en didactisch inzicht voor de klas te plaatsen. Het gaat bij dit soort vervangend personeel om ouders van kinderen die een dagdeel komen overnemen.

Koen van Praag sluit zich aan bij Thijs den Otter en had graag gewild dat het probleem anders opgelost had kunnen worden. De basisschool ziet het niet gebeuren dat er ouders voor de klas komen te staan. “Het vak hoort uitgevoerd te worden door die mensen die een bevoegdheid hebben, niet door ongediplomeerde docenten.”