Niet elke week krijg je de kans om wat nieuws te leren over mensen waarvan je het eigenlijk niet verwacht. Vooral op een gebied waarvan je denkt dat je wel heel veel weet. Bij seniorweb Hilversum was dit wel het geval. Vandaag stond leren in paint.net op het programma.

Om 10 uur is iedereen normaal gesproken behoorlijk chagrijnig op maandagochtend, maar bij wijkcentrum de koepel is de stemming opperbest. Deze week is de ‘open week’ van seniorweb en de locatie Hilversum doet ook mee. Vandaag staat werken met paint.net op het programma. Een open source programma dat veel weg heeft van photoshop. Als George Brusse, chef van seniorweb Hilversum en dubbelganger van Michael Caine, mij naar binnen leidt, is het al behoorlijk vol met aandachtige mensen. Het is te zien dat het de eerste keer is voor deze mensen. Bob Mager, lid van SenVer Hilversum, verzorgt de les. Hij vertelt mij dat hij na zijn pensioen zich met fotografie is gaan bezighouden. Thuis doet hij veel met photoshop en andere fotobewerking. Zo is hij ook bij paint.net terechtgekomen. ‘’Je bent nooit te oud om te leren en buiten dat, voor veel mensen is het ook een sociale aangelegenheid.’’ Het groepje dat hier zit is een maandelijkse aangelegenheid. Vroeger waren ze veel met Picasa bezig, maar sinds Microsoft de stekker daaruit heeft getrokken, zijn ze bezig met paint.net. Bob vertelt vrolijk over hoe hij een huisje heeft gefotografeerd met een greenscreen en dit huisje losmaakt uit de klauwen van de omgeving. Hij haalt Hendrick Avercamp aan, die mooie winterlandschappen maakte. Dit was de inspiratie om zo’n soort achtergrond te gebruiken, een ondergesneeuwde berg. ‘’Ik heb al een kerstkaart voor volgend jaar af’’, wijst hij naar het computerscherm. De cursisten leren snel. Één van de cursisten merkt op dat er een nieuwe laag gebruikt moet worden zodat elk belangrijk stukje los van elkaar zit.

Nadat iedereen aan de slag is met het bewerken van de foto, vertelt George Brusse mij, onder het genot van versgemalen koffie, over het onstaan van seniorweb Hilversum. Zij zijn ondertussen al twintig jaar actief, met meer dan 3000 geholpen cursisten zijn ze erg trots op wat ze tot nu toe gedaan hebben. ‘’We krijgen geen subsidie. We werken met vrijwilligers die wat tijd kwijt kunnen. Zo hebben wij deze computers ook kunnen betalen.’’ De meeste lessen zijn individueel, gezien dit volgens Brusse meer aansprak voor mensen, de persoonlijke aanpak. Elke woensdagmiddag is er een inloop waar mensen bijvoorbeeld hun computer kunnen laten repareren, hulp kunnen krijgen om met verschillende apps aan de slag te gaan zoals Facebook of Skype. De kosten zijn miniem. €2,50 per persoon tijdens de inloop, €7,50 per dagdeel voor een workshop (dagdelen zijn twee uur). Het hoeft niet alleen maar met computers te maken te hebben. Er zijn ook muziekworkshops, waar ze, simpelweg, naar muziek luisteren. Je kan ook tekenen, spelletjes spelen  en presentaties oefenen.

Maar seniorweb Hilversum heeft geen social media-profielen. Hoe komen ze in contact met de lokale gemeenschap? ‘’Het Groene Boekje!’’ Dit is het wijkblad voor zuid-west Hilversum en heeft een oplage van 4700 stuks. ‘’Er zijn genoeg ouderen met Facebook, maar ook meer dan genoeg zonder. Hoe komen we dan het beste in contact met ze? Deze manier is geweldig, zelfs in de dagen van social media,’’ vertelt Brusse. Hij is ijverig om alles te laten zien, zo ook een formulier hoe je je kan aanmelden voor een individuele les. Het is het enthousiasme wat je bij jongeren amper ziet tegenwoordig. Deze mensen zijn misschien oud van leeftijd, maar jong van geest. Ik kijk nog één keer op de achterkant van het boekje van het ‘Gilde Seniorweb Hilversum’, daar staat kenmerkend dat je nooit te oud bent om te leren.