De sterke geur van glühwein vult de ruimte van het Dudok Architectuur Centrum, op tafel staan sneetjes krentenbrood en glazen nootjes. Bezoekers praten nog even gezellig na onder het genot van een warme kop chocolademelk of een glaasje warme rode wijn. Vrijdagmiddag liep het Dudok Architectuur Centrum vol met mensen die speciaal voor de rondleiding “Het licht van Dudok” kwamen opdagen.

De bezoekers zoeken ieder een plekje uit op een van de lichtgele stoffen stoelen. Later blijkt dat die stoelen ook uit 1931 afstammen. Zowel jong als oud hebben zich aangemeld voor de rondleiding. Zo zijn er twee kinderen die hun ouders overhalen om vooraan te gaan zitten. De opkomst is zo goed dat niet iedereen een zitplekje heeft weten te bemachtigen. Als iedereen eenmaal binnen is, begint gids Paula van Dijk met een korte introductie over Willem Marinus Dudok. Op de muur verschijnen verschillende foto’s geprojecteerd van het raadhuis, dat ontworpen is door Dudok. “Je moet echt blijven kijken naar dat licht, want dat is overal. Hij zorgt ervoor dat de weerkaatsing van het licht er elke keer weer is. Ongelofelijk he,” vertelt Van Dijk enthousiast. Met een laserlampje wijst ze naar de foto’s. De bezoekers kijken aandachtig naar de foto’s en er zijn veel knikkende gezichten te zien in de zaal. “Kijk, mooie lampjes,” zegt een oma tegen haar kleindochter op schoot. “Dat was meneer Dudok. Ik denk dat het nu tijd is om te gaan wandelen,” sluit Van Dijk haar praatje af.

Van Dijk loopt de hal in en wijst de groep op de dikke, glanzende plinten. Iedereen luistert belangstellend en loopt vervolgens weer voorzichtig achter Van Dijk aan, die in de hal tussendoor nog een aantal keer stopt om weer iets te vertellen over de weerkaatsing van het licht. “Het is hier nooit saai,” vindt Van Dijk. Tot in de kleinste details is gedacht aan de lichtweerkaatsing, zelfs in de stoelen die in de vergaderkamer van de burgemeester en wethouders staan. “Word je op een gegeven moment niet gek van dat alles wat weerkaatst?” Dat vraagt een bezoeker zich hardop af. Ook de raadszaal kom uitgebreid aan bod. Twee kinderen zien hun kans schoon om plaats te nemen op de stoel van de burgemeester. Na een korte onderhandeling over wie op de stoel mag gaan zitten, komen ze uiteindelijk tot het besluit om de zitplaats te delen. Opa en oma schieten beide een aantal kiekjes van het tafereel met hun mobiele telefoon.

Vrijwilliger en publieksbegeleider Angelique Middelhoff bedient de lichtknoppen van alle kamers. Van Dijk geeft een seintje wanneer het volgende licht aan mag. Aan het einde van de rondleiding vraagt Van Dijk aan iedereen om de jassen aan te doen om het raadhuis van buitenaf nog even te bewonderen. Na de rondleiding staat er voor iedereen iets te drinken met wat lekkers klaar. Middelhoff noemt zich nu “chef chocolademelk” en staat met een lepel klaar om de bezoekers van warme chocolademelk te voorzien. Meindert Tepper, ook vrijwilliger bij het Dudok Architectuur Centrum, schenkt voor alle liefhebbers een glaasje glühwein in en maakt gelijk met iedereen een praatje.

“We hebben elke week rondleidingen. Daarnaast komen er ook veel buitenlandse gasten, met name studenten, hier kijken. Die brengen vaak een professor mee die er verstand van heeft, en waar ik ook weer iets van kan bijleren,” vertelt Van Dijk. De rondleiding “Het licht van Dudok” is een jaarlijkse terugkerende rondleiding. Dat houdt het ook een beetje exclusief he,” aldus Van Dijk. In januari zijn er nog twee gelegenheden om de rondleiding bij te wonen, namelijk op vrijdag 3 januari en op zondag 5 januari. Aanmelden kan via www.dudokarchitectuurcentrum.nl.