De verlichte bomen op de begraafplaats Zuiderhof zijn al van een afstand te zien. Na het succes van vorig jaar organiseert de uitvaartstichting een tweede editie van de lichtjesavond op de begraafplaats in Hilversum. Iedereen komt hier bij elkaar om de overleden dierbaren te herinneren.

Bij binnenkomst krijg je een kopje thee, koffie, glühwein of chocomelk aangeboden. Vervolgens mag je een kaarsje aansteken en een zitplekje zoeken in de aula van het uitvaartcentrum. De wethouder ‘begraven en begrafenis Hilversum’, Arno Scheepers, verwelkomt iedereen en leest een gedicht voor van John dam. “Ik vind het fijn dat ik vanavond hier de aftrap mag doen van deze bijzondere avond.” Het herdenken van de dierbaren heeft vanavond een speciaal thema: aandacht. Scheepers geeft als voorbeeld dat aandacht als water is voor een bloem, het is nodig om te leven, maar het is ook nodig om te bloeien.

“Dus vanavond zou ik willen zeggen: leg de smartphone weg, pluk de dag, vier het leven en heb onbelemmerd en onbekommerd aandacht voor elkaar. Dat kan aandacht zijn voor een dierbare of geliefde, dat kan aandacht zijn voor de oudere vrouw die aan het einde van de straat woont en niemand meer heeft, maar dat kan ook een kort moment van aandacht voor de jongen zijn die achter de kassa staat bij de Albert Heijn”, geeft Scheepers aan. Hij bedankt iedereen voor de komst en wenst iedereen een hele fijne lichtjesavond toe.

Anita van Loon neemt het over. Van Loon is sinds kort de nieuwe directeur van de uitvaartstichting. Ze bedankt iedereen voor de grote opkomst, want de zaal is inmiddels super vol, er zijn zelfs zitplekken te weinig. “Wij hopen dat u vanavond stilstaat bij alle mensen die ons omvallen zijn en zoals Arjan zo mooi zei: aandacht dat is waar het vanavond over gaat.” Van Loon geeft aan dat het uitvaartcentrum elke dag verdriet meemaakt en dat zij hopen vanavond een hand kunnen rijken, zodat deze even vasthouden kan worden. Van Loon legt de planning van de avond nog even uit en vertelt dat er straks een koor komt zingen. Vervolgens gaat het licht gaat uit, alle kaarsjes zijn te zien en een minuut stilte volgt. Het is muisstil en de dierbaren worden herdacht. Na de stilte wordt het koor uit Hilversum aangekondigd.

Alle aandacht is naar het koor en het zingt ongeveer een half uur prachtige liedjes. De laatste tonen worden gezongen en de zaal geeft een groot applaus. Van Loon komt weer aan het woord en sluit de avond af. “Ik ben onder de indruk, naast mij zat iemand die ik voor de eerste keer ontmoet heb vanavond, maar toch hadden wij aandacht voor elkaar en hielden wij elkaar vast. Ik denk dat dat de essentie is van waarom wij hier zijn voor elkaar”, vertelt zij. Ze bedankt de mensen in de zaal en vraagt nog één toegift van het koor. Het koor zingt en langzaam loopt de zaal leeg. Iedereen neemt een kaarsje mee en zo worden de overleden dierbaren nog een keertje verlicht.