HILVERSUM – Dit jaar is er voor het eerst een lichtjesavond op de Noorderbegraafplaats, tijdens deze avond worden nabestaande herdacht. Het thema van de avond is ‘loslaten en vasthouden’. “Na het overlijden van een naasten zijn mensen vaak eenzaam, zij hebben dan behoefte om ervaringen met anderen te delen.” Vertelt Ramona Beemsterboer, medewerkster bij Uitvaartcentrum Hilversum.

“Er was veel vraag naar een lichtjesavond,” vertelt Beemsterboer, “het samenkomen is voor veel mensen belangrijk, ze willen ervaringen niet alleen met naasten delen maar ook met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt.” Uitvaartstichting Hilversum verwacht veel bezoekers: “iedereen is welkom.” Of er ook daadwerkelijk veel mensen gaan komen hangt volgens Beemsterboer af van het weer, “de voorspellingen zijn nog steeds goed, dus we verwachten er veel van.” Uitvaartcentrum Hilversum heeft meerdere begraafplaatsen, er is voor de Noorderbegraafplaats gekozen omdat er op deze locatie plaats is voor een grote hoeveelheid mensen.

Het thema van dit jaar is ‘loslaten en vasthouden’, “dat is omdat je mensen na het overlijden los moet laten, maar door middel van herinneringen en foto’s probeer je ze toch vast te houden.” legt Beemsterboer uit. Tijdens deze avond zullen er vuurschalen verspreidt staan over de Noorderbegraafplaats, ook staan er fakkels, mensen kunnen zelf sterretjes aansteken en de grote wilg is verlicht. Het plan is om deze avond jaarlijks te gaan vieren, of de lichtjesavond volgend jaar weer op de Noorderbegraafplaats zal plaatsvinden is nog niet bekend.

Naast de lichtjesavond is het uitvaartcentrum ook van plan om andere evenementen te gaan organiseren. “Ouders die een kind verliezen hebben behoefte aan het delen van ervaringen met ouders die hetzelfde meegemaakt hebben. We zien steeds vaker ouders die een crematie willen voor hun ongeboren kindje.”

De eerste jaarlijkse lichtjesavond wordt op donderdag 1 november gehouden op de Noorderbegraafplaats.