HILVERSUM – Gea van Vulpen organiseert al een aantal jaar de brocante markt in Hilversum. Afgelopen jaar moest de markt verplaatst worden naar een andere locatie, namelijk de Kerkbrink. Wat voor veranderingen brengt dit met zich mee en hoe zijn de reacties?

Hoe is de organisatie achter de markt geregeld?
“Ik ben de organisator en ik doe het samen met mijn man. Hij doet de logistiek voor mij. Ik doe de hele aanmelding, de indeling en de publieke relaties eromheen. Ook doe ik de aanvraag van de vergunning, want je mag natuurlijk niet zomaar op de straat komen staan.”

Wat is er bijzonder aan de markt?
“Bijzonder aan de markt is dat je een variatie ziet van boeken, lp’s, kunstsieraden, oude sieraden, zelfgemaakte sieraden en een klein beetje lifestyle. Verder wat brocante spullen en antiek. Dat is een clubje van 50 deelnemers bij elkaar.”

Hoe worden de deelnemers geselecteerd?
“De deelnemers geven zich op en ik kijk dan of hun collectie erbij past. Ik werk al een aantal jaar in Hilversum, dus de meeste deelnemers zijn bekenden. Dat is prettig. Daarnaast zijn er ook veel mensen die terugkomen, ook terug naar Hilversum.”

Zitten jullie al lang in Hilversum?
“De markt organiseren we al drie jaar in Hilversum. Eerst drie jaar op de Groest, maar daar wordt nu verbouwd. Het marktplein wordt namelijk in orde gemaakt. De marktmannen staan daar. Nu zijn we verplaatst naar de Kerkbrink, waar we het tot nu toe erg gezellig vinden. We ontvangen heel ander publiek.”

U zegt dat u op de Kerkbrink ander publiek ontvangt, hoe komt dat?
“Vooral omdat het toch een ander gebied is in Hilversum. Het publiek sluit beter aan op ons thema, dus dat was een hele aangename verrassing. Mijn deelnemers waren heel erg enthousiast. We hebben de markt vorig jaar twee keer gedaan en dit jaar drie keer. Na de eerste markt van vorig jaar konden we wel concluderen dat dit echt een leuke plek is.”

Is dat ook te zien in de verkoop?
“Op de Groest stonden we tussen winkels of uitritten. Nu staan we meer bij elkaar, dus het heeft nu echt de uitstraling van een marktje. De verkoop is ook wel beter, dat hangt wel af van meerdere factoren. Het publiek is zeker enthousiaster.”

 Waarom is deze markt goed voor Hilversum?
“Deze markt is zeer themagericht in vergelijking met de andere markten in Hilversum. Er wordt bijvoorbeeld ook een braderie op de Groest georganiseerd, maar daar vind je dit soort deelnemers bijna niet. Ik merk ook dat dit thema en de groepering bij elkaar zichzelf sterker voelen als markt zijnde naar het publiek toe. Daardoor hebben we ook een andere aantrekkingskracht. Mensen komen bij ons meer om te snuffelen. Terwijl bij een braderie, dat kennen we inmiddels wel, mensen veel gerichter op zoek gaan. Daar worden andere items verkocht en er heerst ook een andere manier van handel. Het plezier bij het kopen en verkopen is bij ons sterk aanwezig. Ons publiek verzamelt. Je kan bij ons verzamel items vinden. Mensen die daarvan houden komen naar zo’n markt.”

Waar komen de verzamel items vandaan?
“De items worden vaak ingekocht in België, Polen, Noorwegen en Zweden. De boeken komen vaak bij mensen thuis vandaan die een verzameling hebben en er zelf graag vanaf willen als ze hun huis opruimen. Dan komen zulke boeken de markt weer op. Ze krijgen dan een tweede leven.”

Wat merkt u van de vintage trend?
“Een hele hoop, eigenlijk. De lp was een tijdje geleden nog ‘not done’ en nu is het weer helemaal hip. Iedereen wil weer een eigen platenspeler. Die verkopen wij helaas niet. Ik heb wel eens iemand die oude radio’s verkoopt, daar is ook veel vraag naar in deze tijd.”

Hoe zou u de sfeer kort en bondig omschrijven?
“Verrassend gezellig. Je wordt verrast en het is er gezellig.”