Makelaars in Hilversum hebben het moeilijk, de gemiddelde prijs van woningen blijft maar stijgen terwijl het aanbod alleen maar afneemt. Hierdoor gaat de verkoop van huizen makkelijk, maar het aanbod blijft beperkt omdat er weinig uitbreiding mogelijk is in nieuwbouw. Het gevolg is een prijsopdrijvend effect, dat ook nadelig is voor makelaars.

In het Gooi is er momenteel een grote vraag naar woningen. Volgens makelaar Jeroen Meijer van makelaarskantoor Meijberg komt dit doordat het een mooi gelegen gebied is om te wonen, met veel faciliteiten en voorzieningen. Door het kleine aanbod vindt Jeroen Meijer het echter geen goede tijd om makelaar te zijn: “Je kan het vergelijken met het hebben van een kledingwinkel waar de rekken half vol hangen, de verkoop gaat wel snel maar er valt minder te verdienen dan in een winkel met volle rekken.” Meer balans tussen zowel de prijs als het aanbod is beter in de ogen van Meijer. “Als het aanbod stijgt, wil dat zeker niet zeggen dat de prijzen per definitie zullen dalen.” Aldus Meijer.

Volgens Meijer hebben toch veel mensen het idee dat het als makelaar makkelijk verdienen is en dat het alleen het bij elkaar brengen van twee personen is. Maar het tegendeel is waar vertelt hij: “De makelaar staat als een van de eersten alweer met een been in de crisis.”