Makelaars in Hilversum hebben het moeilijk, de gemiddelde prijs van woningen blijft maar stijgen terwijl het aanbod alleen maar afneemt. Hierdoor gaat de verkoop van huizen in Hilversum wel makkelijk, maar het aanbod blijft beperkt omdat er niet veel uitgebreid kan worden in nieuwbouw. Het gevolg is een prijsopdrijvend effect en dat is ook nadelig voor de makelaars.

In het Gooi is een grote vraag naar woningen, omdat het een mooi gelegen gebied is om te wonen, met veel faciliteiten en voorzieningen. Door het kleine aanbod vindt makelaar Jeroen Meijer (45) van makelaarskantoor Meijberg vindt het echter geen goede tijd om makelaar te zijn. “je kan het vergelijken met het hebben van een kledingwinkel waar de rekken half vol hangen, de verkoop gaat wel snel maar er valt minder te verdienen dan in een winkel waar de rekken vol hangen.” Meer balans tussen zowel de prijs als het aanbod zou beter zijn in de ogen van Meijer. Want als het aanbod stijgt, wil dat zeker niet zeggen dat de prijzen per definitie zullen dalen.  

Meijer vertelt dat veel mensen toch het idee hebben dat het als makelaar makkelijk verdienen is, en dat het alleen het bij elkaar brengen van twee personen is. Maar het tegendeel is waar zegt hij: “De makelaar staat als een van de eersten alweer met een been in de crisis.”