Sinds 2011 is Pieter Broertjes het gezicht van Hilversum. Twee jaar geleden werd hij voor zijn tweede termijn van zes jaar benoemd. Hoe is het om de carrièreswitch van journalist naar burgemeester te maken? Hoe kijkt Broertjes naar zijn burgemeesterschap? Hoe ziet een dag van de burgemeester eruit? En hoe gaan de ‘Dilemma Tuesday’-vragen hem af?

Hoe zou u zichzelf als burgemeester van Hilversum omschrijven?

Als burgemeester die staat voor de veiligheid in Hilversum. Volgens de wet moet ik het proces bewaken en kijken of alles goed verloopt. Dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen en de juiste rollen invullen. Als burgemeester heb ik meerdere rollen. Ik ben voorzitter van het college van burgemeester en wethouders (college van B en W), voorzitter van de Raad, hierin bekleed ik andere functies. Daar ben ik meer technisch voorzitter en let ik inhoudelijk op de procedures. In de Raad stuur ik de discussie en grijp in waar nodig. Daarnaast heb ik veel nevenfuncties en ben ik voorzitter van de regio Gooi en Vechtstreek in de Metropoolregio Amsterdam (MRA, samenwerkingsverband tussen verschillende gemeenten in Noord-Holland en Flevoland). Voor mijzelf heb ik ook dat ik vaart  achter projecten en aanvragen wil zetten. Je hebt meestal twaalf weken om een aanvraag in te dienen, maar waarom zou je het niet in de tweede week al oppakken? Zolang het uiteindelijk maar zorgvuldig wordt behandeld. Soms kost die zorgvuldigheid wat meer tijd en in een dergelijk geval is het dus niet erg om er wat langer over te doen. Maar ik ben uiteindelijk wel altijd gericht om te leveren wat de mensen van de gemeente verwachten.

Maar ik probeer hier ook veel niet te zijn. Naar buiten, onder de mensen, gezellig kletsen.

 

 

 

 

Wat vond u lastig in de acht jaar dat u burgemeester bent?

Dat als je ongeduldig bent, waar ik wel een handje van heb, je steeds wordt opgehouden door externe factoren. Bijvoorbeeld het Stationsplein, daar konden wij veel eerder mee beginnen als de procedure met vergunningen vlotter was verlopen. Of het KRO-gebouw aan de Emmastraat dat al vijftien jaar leegstond, dat is nu eindelijk opgeknapt en ontzettend mooi geworden. Maar die versnelling, waar ik als burgemeester groot voorstander van ben, wordt soms ook in de weg gezeten door de verschillende visies van de partijen in de Raad. Allemaal factoren waarvoor je geduld moet hebben.

Hoe kijkt u terug op de afgelopen verkiezingen?

Uiteindelijk, net als bijna iedereen, erg verrast. Dat Baudet overall gewonnen heeft zagen weinige aankomen, denk ik. Maar hier in Hilversum is Forum voor Democratie (FvD) uiteindelijk als vierde achter D’66, VVD en GroenLinks geëindigd. In sommige wijken heeft FvD wel veel stemmen gekregen. In veel van deze wijken is sprake van vergrijzing van de bevolking. De snelle verandering door de toestroom van migranten en statushouders is daar voor sommigen te veel. En dat kan ik me ook wel enigszins voorstellen, maar we zijn hierover met woningcorporaties en ontwikkelaars in gesprek. Maar als ik uiteindelijk kijk naar verkiezingen in Hilversum, ben ik zeer tevreden. Ook over mijn eigen partij zie ik een positieve stijgende lijn!

Hoe kan het zo zijn dat de PvdA één zetel verliest, terwijl een ‘onzichtbare’ Forum voor Democratie er negen wint?

Ze krijgen natuurlijk heel veel aandacht de laatste weken voor de verkiezingen en omdat Baudet een ‘new kid on the block’ is. Hij heeft slim op een paar punten gefocust. Over migratie en klimaat, dat spreekt sommige mensen toch aan. Maar hij moet het nu waar gaan maken, dus laten we eerst even kijken hoe hij er over een jaar voor staat. In de Europese verkiezingen zal hij het ook wel weer goed gaan doen. Hoe kijkt u naar de PvdA in de Raad in Hilversum? In tien jaar tijd is het aantal raadsleden van de partij ontiegelijk geslonken, en dat is natuurlijk erg jammer. Maar ik vertegenwoordig alle partijen in de Raad, dus voor mij is het geen groot probleem. De PvdA is als partij sowieso bezig met een zoektocht terug naar de top. Maar als ik op straat ben, kom ik ook niet veel PvdA’ers tegen, en dat is lastig als je als partij stemmen moet winnen. Dus je moet dan dicht op je potentiële achterban zitten. De afgelopen verkiezingen zijn goed gegaan. En het landelijk beeld van de PvdA is ook redelijk stabiel, dus daar ben ik positief over.

“Zaken versnellen, maar wel zorgvuldig.” Hier een mooi voorbeeld


Een van uw portefeuilles is veiligheid. Hoe is dat in uw afgelopen termijnen verbeterd?

Daar ben ik het meest tevreden over! Want de feitelijke veiligheid, door de politie gemeten, is toegenomen. Dit is een landelijke trend maar hier in Hilversum is de veiligheid, en ook de beleving van veiligheid, gestegen. Toen ik net was aangetreden was het, met name in het centrum met name bij de Groest, nog wel een zooitje. Veel gedoe en incidenten maar na het ophangen van camera’s om de politie te helpen signaleren, is het allemaal veiliger geworden. Daarnaast hebben we de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in beveiliging en campagnes tegen alcohol- en drugsmisbruik. Het contact tussen overheid en burgers is erg vooruitgegaan. Mensen krijgen ook een persoonlijke brief van mij als ze zich misdragen hebben en voor een tijdje niet welkom zijn in de uitgaansgelegenheden. Doet u dat ook om dichter bij de Hilversummer te zijn? Nou ja persoonlijk contact is belangrijk en je moet er gewoon bovenop zitten. En je moet je er actief mee bezighouden en daar waar het kan aan de knoppen draaien om de veiligheid te waarborgen. En ik hoor wel terug dat mensen dat op prijs stellen. Maar we hebben nog een heel veiligheidsplan voor de komende vier jaar liggen waar we allerlei accenten binnen het beleid kunnen verbeteren. Van de verkeersveiligheid tot het bestrijden van drugsoverlast. Want ondermijning is natuurlijk een erg bekend en veelvoorkomend fenomeen.

Of ik help mee in Mout met het tappen van biertjes

 

 

 

Laat u zichzelf graag zien als burgemeester?

Ik ben wel zichtbaar, dat heb ik ook voor ogen. Als je dan toch burgemeester bent moet je all the way gaan. En ik denk dat dat ook wel gelukt is. Mensen weten wie hun burgemeester is, wat hij doet en waarom. Dat vind ik wel erbij horen, burgemeesters zijn toch zichtbaarder geworden dan voorheen. Op jonge leeftijd kende ik mijn burgemeester niet hoor.

Hoe ziet een dag van de burgemeester van Hilversum eruit?

Wil je het echt weten? Nou het is iedere dag verschillend, dinsdag is meestal college, ’s avonds is er raad. Ik begin de dag om 06:00 met kranten lezen, wel de echte krant want ik ben een krantenman. Ik kan het niet laten, dus lees een handjevol kranten. Ik heb veel nevenfuncties, waaronder een aantal die voortkomen uit het burgemeesterschap, zoals mijn regiovoorzitterschap. Ik ben verder vaak in Amsterdam waar de MRA vergadert, maar ook in Utrecht kom ik regelmatig. Hilversum heeft hierin ook een mooie schakelfunctie, want het ligt tussen beide steden. Ik doe buurtbezoeken en bezoek verschillende instellingen. Ik ben bij de voedselbank geweest en ga ook naar vluchtelingenwerk. Of ik help mee in Mout met het tappen van biertjes. Op deze manier kan ik goed peilen want mensen van de overheid vinden.

Hoe ziet Hilversum eruit na uw laatste termijn?

Veiligheid heeft toch wel mijn prioriteit hoor. Dat kan altijd beter, en dan niet alleen in het centrum, maar ook in alle andere buurten, zodat mensen zich daar ook veilig voelen. Investeren in buurtwerken, in ‘veiligheid dichtbij’ zoals we dat zijn gaan noemen. Maar dat blijft een stevige inspanning. Investeren in de sociale structuren en buurten om de leefbaarheid te vergroten. Dat kan door de buurt netjes op orde te houden, door het schoner en groener te maken. Leefbaarheid is het woord waarop ik blijf hameren. Ik zie er steeds meer verbetering en Hilversum is nu al een prachtige plek om te wonen en kent daarnaast ook erg mooie en jonge architectuur. Hoe is het voor u om in dit Raadhuis te mogen werken? Ja dat blijft een feestje, elke dag weer. Ook als ik er niet zoveel zin in heb, dan denk ik: ‘Ik ga toch wel weer naar een fantastische plek.’ Het uitzicht is prachtig en de omgeving is mooi. Maar ik probeer hier ook veel niet te zijn. Naar buiten, onder de mensen, gezellig kletsen.

Dilemma Dinsdag

In kader van de afgelopen verkiezingen: of u wordt lid van een controversiële partij, of u verliest uw stemrecht.

Poeff jeetje, dat is echt ingewikkeld. Ja, dan verlies ik toch maar liever mijn stemrecht. Want bij een controversiële partij belooft het weinig goeds. Doe dan maar geen keuze.

Voor altijd zeep in uw mond of altijd lijm onder uw voeten.

Jeetje man hoe verzin je het! Dan maar lijm onder mijn voeten. Een mond vol met zeep lijkt me heel smerig.

Het leven is een feestje: of op elke 11edag van de maand gaat er een reuze confetti kanon af, waarvan u de rotzooi zelf moet opruimen

of elke keer als u in de rij staat, moet u een polonaise beginnen.

Dan het eerste, dat kanon. Ik ruim de rotzooi wel op.

Alle slapende baby’s die u tegenkomt wakker maken, of voor altijd met een poppenwagen (incl. pop) rondlopen.

Nee ik ga niet met een poppenwagen rondlopen, doe dan maar de eerste.