Marianne Iriks (68), is coördinator van de winkel Terre des Hommes in Hilversum. Ze werkt hier al ruim twee jaar. Een wereld zonder uitbuiting, hier werkt Terre des Hommes voor. “De wereld is groot en er is veel hulp nodig”, zegt Iriks. Terre des Hommes heeft vele verschillende project die je mag uitkiezen als winkel. In Nederland zijn er wel ruim veertig winkels van Terre des Hommes. Doordat Terre des Hommes ruim veel winkels heeft in Nederland wordt er veel geld opgehaald voor de goede doelen. De winkel in Hilversum stuurt het geld wat zij hebben verdiend, op naar de organisatie van Terre des Hommes. Zij doneren het dan aan het goede doel wat de winkel eerder gekozen heeft.

“Nu hebben we een project tegen kindhuwelijken voor meiden in India. De meiden moeten naar school kunnen gaan en in het normale leven kunnen meedraaien en niet thuis zitten op een jonge leeftijd om voor de kinderen te moeten zorgen. Volgend project dat de winkel in Hilversum heeft gekozen is in Nederland, want ook in Nederland spelen er nog steeds problemen. We hebben ervoor gekozen om het project voor meiden die te maken hebben gehad met loverboys te kiezen.”

“In onze winkel komt jong en oud binnenwandelen, doordat we van alles in de winkel hebben liggen. Speelgoed, kleding, schoenen en keukenspullen; noem het maar op. We hebben wel een kleine winkel dus we hebben alleen kleingoed liggen hier. Er werken hier alleen maar vrijwilligers. We hebben op dit moment wel 30 vrijwilligers. Op een werkdag hebben we wel zes vrijwilligers nodig. We doen wel altijd eerst even een gesprekje om wat achtergrondinformatie te weten over de persoon hierna wordt de persoon ingewerkt en mag een paar dagen meelopen om te kijken of het van beide kant goed bevalt. Het werk bestaat uit verschillende dingen. Je kan achter de kassa, mensen gaan helpen in de winkel en ook achterin bezig zijn in het magazijn. Je moet daar de verschillende spullen gaan sorteren of het wel of niet verkoopbaar is. Als het niet verkoopbaar is, sturen we het vaak op naar de stad Tsjernobyl. Het is een kleine stad in Oekraïne, waar ooit een kernramp is geweest. Hierdoor leven vele mensen in erge armoede. Als het ook daar niet naartoe kan dan begint het sorteren op plastic, staal, papier etc. dit gaan wij dan versturen naar een recyclebedrijf”, aldus Iriks.

Ongeveer elf jaar geleden is het bestaan van deze winkel begonnen met Hans van Dam. Hij had al contact met het hoofdkantoor van Terre Des Hommes. En daar vragen ze altijd of er mensen zijn die een winkeltje willen starten. In Hilversum was er nog geen winkel en zodoende is het dus zo opgezet. “We gaan het tienjarig bestaan nog wel vieren. Misschien een beetje laat, maar we gaan eind februari voor een maandje dicht door een interne verhuizing en daarna gaan we een feest geven.”