Burgerinitiatieven, maatschappelijke organisaties, ondernemers, verenigingen en scholen ontmoeten elkaar op de Maatschappelijke Beursvloer Hilversum. De beurs is een samenkomst van organisaties die elk met eigen redenen hun netwerk willen uitbreiden. ‘’Het contact tussen de burgers is weinig. Ook merk ik dat er weinig samenwerking is in de maatschappij. En de samenwerkingen die er zijn, zijn erg zakelijk. Daarom willen we het sociale contact meer stimuleren,’’ vertelt Aernoud Olde, organisator van de Maatschappelijke Beursvloer.

Bij binnenkomst verwelkomen medewerkers van de beurs je en wijzen de weg naar de garderobe. Door de met staantafels en posters aangeklede ruimte klinkt de muziek van de live pianist. Langzaam druppelen steeds meer mensen binnen en het geluid van het geroezemoes wordt luider. Robert Jan Proos, spreekstalmeester, heet iedereen welkom op de beurs. De Maatschappelijke Beursvloer is onderdeel van de Impact Days en staat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De beurs staat in het teken van matches maken. Wanneer twee organisaties handelen in diensten, kennis en producten, en zo iets voor elkaar kunnen betekenen, is er sprake van een match. Om de bezoekers te helpen met het vinden van een match, lopen er zogeheten ”matchmakers’’ rond. Zij helpen met het sluiten van contacten en de matches vastleggen op papier. ‘’De matchmakers zijn makkelijk te herkennen aan de jasjes in de kleuren van NS,’’ grapt Proos.

‘’De maatschappelijke beursvloer is bedoeld om ondernemende, actieve Hilversummers te laten komen tot samenwerking, ‘’ vertelt Olde. Het evenement biedt dan ook voor nog onbekende organisaties de mogelijkheid een relatie op te bouwen. Een database, om andere organisaties al van te voren te bekijken, kunnen bezoekers dit jaar voor het eerst gebruiken. Zo kun je al een match vormen met de ‘’matchmaker.’’ Olde vindt dit systeem een toegevoegde waarde voor de beurs: ‘’De database is ook na de beurs nog een aantal dagen online. Meestal gaat iedereen na zo’n beurs naar huis en was dat het ook. Nu hoor ik van velen dat ze toch nog contact op gaan zoeken met bepaalde organisaties, waar ze eerder deze middag niet aan toe zijn gekomen.’’

Ieder jaar wordt de beurs officieel geopend met een slag op de gong. Eerder hebben Arjo Klamer en burgemeester Pieter Broertjes op het podium gestaan om de beurs te openen. Dit jaar was de eer aan Anita Keita, directeur en bestuurder van Versa Welzijn. Na de gongslag doorbreekt de pianist de stilte en beginnen de bezoekers enthousiast met socializen.

Jochem en Bea Kooi zijn aanwezig op de maatschappelijke beurs voor hun beweging Grootouders voor het klimaat. ‘’Wij willen een leefbare en mooie wereld voor onze kleinkinderen en de daarop volgende generaties,’’ vertelt Jochem Kooi. ‘’We zijn hier omdat we meer steun willen in Hilversum zodat we hopelijk ook hier een groep kunnen oprichten om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis.’’ Daarbij willen meneer en mevrouw Kooi meer ouderen overhalen tot actie. ‘’Veel ouderen denken misschien makkelijk over het klimaat omdat het niet meer hun generatie betreft of denken dat ze te oud zijn om actie te ondernemen.’’

Gedurende de beursvloer zijn meerdere podium-momenten. Zo worden, in het thema van maatschappelijk verantwoord ondernemen, verschillende Hilversum100 initiatieven kort toegelicht. Onder andere Marileen Fabels komt naar voren en vertelt over haar Tiny House PLUpetit. Ook andere initiatieven komen aan het licht zoals MBR to Uganda. Dit is een initiatief van drie protestantse kerken in Hilversum die samen met jongeren een school gaan bouwen in Uganda. Abe en David Olde, die hieraan meewerken, zijn aanwezig voor het project. Zij hopen sponsoren te vinden op de beurs.

De klank van de gongslag klinkt door de ruimte: Proos heeft de Maatschappelijke Beursvloer officieel afgesloten. Om de middag ontspannen af te sluiten, vindt er een borrel plaats. De bezoekers staan met een drankje en hapje wat te kletsen. Gelach en luide stemmen komen boven de pianomuziek uit. Tot slot maakt Proos het aantal matches bekend en bedankt alle partners en bezoekers.

‘’Ik weet zeker dat er meer dan 24 matches zijn gemaakt, maar simpelweg niet zijn vastgelegd,’’ zegt Aernoud Olde. De teleurstelling drong door in zijn stem. Olde vindt het jammer dat de opkomst niet is zoals verwacht. Ondanks dat, is hij blij met wat hij neergezet heeft met behulp van alle partners.