De nieuwe McDonald’s aan de Vreelandseweg ging op 22 december om 7:00 uur ‘s ochtends open. Voor sommigen was dat een feest, anderen vreesden voor verkeersproblemen en zwerfafval.

Buurtbewoners hadden bezwaar en probeerden te voorkomen dat de McDonald’s een vestiging zou openen aan de Vreelandseweg. Zo ondertekenden honderden mensen een petitie om te voorkomen dat een tweede filiaal van het Amerikaanse bedrijf in Hilversum zou komen. Het eerste filiaal staat in het centrum van Hilversum. Het mocht niet baten want de eerste burgers zijn inmiddels over de toonbank.

Buurtbewoners kregen de dag voor de opening al een rondleiding in het nieuwe fastfoodrestaurant. “Daarnaast hebben we met ze overlegd in een buurthuis over hoe wij bijvoorbeeld het zwerfafval zouden aanpakken”, vertelt supervisor Hans Moree.

Om vier uur ’s middags maakt Hans Moree na de eerste dag de balans op. “Het was super druk. Om zeven uur stond het helemaal vol met allemaal jongeren.” Ook komen er veel McDonaldfans naar het nieuwe restaurant. “Sommige mensen komen per definitie even kijken als er een nieuwe McDonald’s. Op Facebook kreeg ik al een aanvraag van iemand die als eerste de ‘drive’ wilde doen: ‘Ik wil echt als allereerste door de drive.’ Dat is ‘m gelukt.”

De McDonald’s heeft een Frans interieur en dat is uniek in Nederland. “Je herkent het aan de kleuren, de opzet, de lobby, de tafels, de stoelen, het is allemaal net even wat anders”, aldus Moree.