Ik loop het verlichte raadhuis binnen, waar het muisstil is en mijn voetstappen door de gangen galmen. Snel met de trap naar boven richting de burgerzaal, waar een raadslid me warm welkom heet. Ze geeft me een stukje papier waar uitleg staat over de avond en een vel met zes groene plakkertjes. Ze lijken klein, maar de macht die deze stickertjes bezitten is groot. Je plakt ze namelijk bij een plaatje waarvan de sfeer bepalend is voor de herinrichting van het stationsgebied. In het midden van de zaal hangen allerlei posters met inspiratie voor zowel de nieuwe architectuur als de ruimtelijke indeling, dus voornamelijk het groen. Huizen met veel strakke lijnen en veel grote ramen of juist uitgesproken vormgegeven voorgevels met sierlijke ronde vormen. Tijdens de inloopbijeenkomst van zondag 29 november hebben belangstellenden doormiddel van dit stickertjessysteem echt inspraak over de uitstraling van het toekomstige stationsgebied.

De zaal is verdeeld in twee helften. De ene helft gaat over de ruimtelijke indeling, dus voornamelijk het groen. Een grote rode beuk op het midden van het veld trekt de aandacht van een oudere meneer. “Waar komt die dan te staan?” Vraagt hij aan een raadslid dat toevallig in de buurt staat. “Het gaat meer om de sfeer van het plaatje,” is zijn antwoord. Ik zie veel groene stickers op een plaatje van houten zitplekken waar in het midden de bomen er als het ware door heen groeien.  Ik plak mijn sticker op een plaatje waarop een doorlopend pad met aan de zijkant hoge bomen en bankjes wordt afgebeeld. Ik zie het bijna al voor me. Stel je voor dat je over dit pad richting het station loopt. Lijkt me rustgevend. De twee andere stickers gaan op een foto van groffe grijskleurige stenen en een groene heuvel waar witte paden overheen lopen.

De andere helft van de zaal gaat over de architectuur. Er staan veel bekende gebouwen van over heel Nederland. Ik spot natuurlijk het Raadhuis, wat niet te missen is als we het over architectuur hebben. Ik zie een foto van het Oldenhof en het gebouw waar op dit moment de Douglas zit. Deze foto’s hebben veel groene stickers en ik plak er bij ieder nog eentje bij. Deze gebouwen schreeuwen voor mij namelijk echt Hilversum.

Nadat mijn stickervelletje leeg is raak ik in gesprek met Davey Bredenbeek, stagiair ontwerper openbare ruimte, en Frances van Kooten. “We hadden gehoopt dat er meer bewoners zouden komen, maar de mensen die zijn geweest zijn wel enthousiast en dat heb ik eigenlijk liever”, vertelt van Kooten. “We hopen op deze manier gezamenlijk tot een mooi plan te komen. Je ontwerpt voor de Hilversummer en ik zie de sfeer die zij willen graag terug in het plan!” vult Bredenbeek daarop aan.

Wie niet aanwezig was bij de inloopbijeenkomst, maar toch nog graag zijn of haar mening zou willen laten horen kan dit alsnog doen door de Enquête in te vullen. Het zal nog wel even duren totdat de plannen voor het station werkelijk worden gemaakt.