Rainbow Week in Hilversum: een week vol activiteiten om meer aandacht te krijgen voor de LHBTI+-ers uit Hilversum. Dinsdagavond was er een LHBTI+ thema-avond in De Geus. De opkomst liet zien dat er nog winst te behalen valt: er kwam maar een handjevol mensen opdagen. Organisatoren van deze Rainbow Week, werkgroep Hilversum Inclusief, laten zich hierdoor niet uit het veld slaan. Het werd een leerzame avond vol nieuwe ideeën waar de werkgroep mee aan de slag gaat. “Ondanks dat de opkomst lager dan verwacht is, gaan we er toch een mooie avond van maken”, aldus Rebekka Timmer, lid van Hilversum Inclusief.

De avond begint met een aantal landelijke cijfers van kennisinstituut Movisie. Zo is bekend dat van de tien conflicten waar LHBTI+-ers bij betrokken zijn, maar van één aangifte wordt gedaan. Ook hebben deze groep vaker dan gemiddeld last van psychische problemen en depressie, 66 procent is eenzaam en 50 procent denkt wel eens aan zelfmoord. “De cijfers zijn shocking, hier moet iets aan gebeuren”, aldus Hans Verheij, mede-presentator van de thema-avond.

Hilversum is sinds mei 2017 een Regenboogstad, in datzelfde jaar is de werkgroep Hilversum Inclusief opgericht, een werkgroep bestaande uit LHBTI+-ers. De gemeente Hilversum heeft als Regenboogstad voor de eerste jaren 12.000 euro uitgetrokken voor meer veiligheid en acceptatie voor de LHBTI+ groep. De werkgroep vergadert om de week en eens in de zes weken komen zij samen met een beleidsmedewerker en “LHBTI+ wethouder” Karin Walters om hun bevindingen te delen. In een van deze vergaderingen is het idee voor de eerste Hilversumse Rainbow Week ontstaan.

Later werd er gespard over hoe Hilversum een veiliger en een betere plek kan zijn voor LHBTI+-ers. Joanne Klusman, oprichtster van het Hilversummer Roze 50+ Café, draagt daar al haar steentje aan bij. Sinds september wordt er op iedere eerste vrijdag van de maand een bijeenkomst georganiseerd in het Filmtheater. De eerste twee bijeenkomsten waren een groot succes. Alle lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen zijn welkom. “We willen deze mensen de mogelijkheid bieden om in een ontspannen sfeer met elkaar in contact te komen”, aldus Klusman.

Monique Buijs, lid van werkgroep Hilversum Inclusief, zegt erg blij te zijn met de sociale acceptatie van LHBTI+-ers in Hilversum. “Ik ben erg teleurgesteld in het aantal mensen dat vandaag is komen opdagen bij de thema-avond”, aldus Buijs. Duidelijk is dat werkgroep Hilversum Inclusief ambities heeft om aan nieuwe leden te komen, en ook christelijke, islamitische of gevluchte LHBTI+-ers te verwelkomen in hun team. Er zijn plannen voor meer voorlichting over de groep op scholen, meer ontmoetingsplekken voor LHBTI+-ers in Hilversum en er moet gestreden worden voor een veiligere gemeente.

Meedenken met Hilversum Inclusief voor een veiliger en breder geaccepteerde gemeente voor LHBTI+-ers kan iedere oneven week, meer informatie op de website van buurthuis De Geus.