De Gooise Voedselbank, met twee vestigingen in Hilversum, kampt met een groeiend aantal klanten en steeds minder voedsel om uit te delen. Voorzitter Paul Konings merkt niet alleen het tekort aan voedsel op, maar ook een verschuiving in het soort voedsel dat mensen doneren, wat volgens hem bijdraagt aan het probleem.

In vergelijking met voorgaande jaren doneren meer mensen eten aan de voedselbank, maar dit is niet genoeg om het groeiende aantal consumenten te kunnen evenaren. ‘’Steeds meer voedsel dat wordt gedoneerd is niet lang houdbaar, zoals groenten en fruit. Daardoor wordt langer houdbaar voedsel, zoals droge kruidenierswaren als pasta en rijst, schaarser’’, aldus Paul Konings. Volgens Konings heeft dit te maken met de bewustwording van het verspillen van voedsel en de behoefte aan vers en gezond eten.

De Gooise Voedselbank wil winkelacties organiseren om meer voedsel in te zamelen. Nieuwe winkels bieden, volgens Konings, ook een nieuw publiek: ‘’We willen nieuwe bronnen bereiken en de voedselbank onder de aandacht brengen.’’ Konings benadrukt dat niet makkelijk is, er zijn daarbij namelijk ook meer vrijwilligers en transportbewegingen nodig. Vooral voor deze transportbewegingen is het lastig chauffeurs te vinden, dit komt door de onaantrekkelijke tijden waarop de chauffeurs nodig zijn.

De stijging van het aantal klanten komt voor de voorzitter onverwachts: ‘’Ik dacht dat het goed ging met de economie, maar het blijkt dat dat niet voor iedereen geldt.’’