De verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen in Hilversumse organisaties is goed verdeeld. Het aantal vrouwen in de besturen van beursgenoteerde bedrijven is dit jaar weer iets gestegen. De Sociaal-Economsiche Raad (SER) adviseerde dat er een vrouwenquotum moet komen voor de top van bedrijven.

Esther (32), inwoner van Hilversum: “Een quotum lijkt me prima, als vrouwen het zelf graag willen dan moeten ze die kans ook krijgen maar het zou een beetje zonde zijn als er vrouwen op een plek moeten komen om dat quotum te halen als ze niet geschikt zijn.”

Bij het filiaal van de Gamma in Hilversum werken er evenveel vrouwen als mannen in de winkel. Toch wordt er onderscheid gemaakt. “Klanten kiezen er eerder voor om advies te vragen aan een jongeman van achttien, dan aan een vrouw van vijfendertig, dat komt omdat ervanuit gegaan wordt dat mannen verstand hebben van klussen”, aldus Marga, winkelmedewerker bij Gamma.

Het aantal vrouwen in de besturen van beursgenoteerde bedrijven is dit jaar weer iets gestegen. In Duitsland, Frankrijk, België en Noorwegen worden bedrijven erop afgerekend als er niet genoeg vrouwen aan de top staan. Dat kan doormiddel van een boete of de bedrijven worden aan de publiekelijke schandpaal gehangen. Op dit moment is 8,5 procent vrouw in raden van bestuur in Nederland.