We zijn ons steeds bewuster van wat we eten en hoe ons lichaam werkt. Ook bij BRAFE personal training merken ze dit. Steeds meer technieken zijn er om voor iedereen een persoonlijk trainingsschema aan te stellen. Hoe spelen deze trainers hierop in en veranderen zij mee met de tijd? “Bij ons krijg je een persoonlijk schema om de gewenste resultaten te behalen,” zegt Marije van Soest, voedingscoach bij BRAFE personal training.

“Als je alleen al kijkt op het internet hoe vaak je sportende mensen ziet, dat is nog nooit zoveel geweest. Bekende YouTubers die allemaal met hun eigen voedingssupplementen aankomen en al die bikinimodellen op Instagram. Die ommekeer naar het starten van een gezonde levensstijl, is ons ook niet onopgemerkt gebleven. Mensen voelen de constante druk om te presenteren op hun maximale kunnen. Terwijl deze druk vroeger een stuk lager lag. Tegenwoordig is het ook ontzettend druk op de sportschool. Normaal gesproken merk je al helemaal die piek in januari, maar wij geven alleen personal training op afspraak. Hierdoor ervaren wij een iets minder grote piek. Bij ons kan je alleen sporten op afspraak met een personal trainer. Aan het begin doen wij een aantal tests, zodat wij de juiste dingen over jouw lichaam komen te weten en je optimaal kunnen helpen,” vertelt Van Soest.

Supplementen worden tegenwoordig veel gebruikt en zijn vaak overal te verkrijgen. Het uitbrengen van je eigen supplementenlijn lijkt tegenwoordig wel normaler dan een kledinglijn voor influencers. Toch is het gebruik hiervan niet altijd even goed volgens de voedingscoach. Zo geeft Van Soest ook aan: “Het altijd maar gebruiken van supplementen is niet goed. Wijzelf schrijven ze ook vaak voor, maar dan zijn het wel supplementen waarvan we weten wat erin zit en raden wij voorgoed gebruik af. Supplementen zijn ondersteuners, die aanvullen op plekken waar jij tekort komt. In de winter zien mensen weinig zonlicht en voelen zij zich vaak een beetje down. Op dat moment geven wij dan supplementen aan onze sporters met vitamine erin, om dat aan te vullen. Als het dipje eenmaal voorbij is, dan adviseren wij ook meteen om ermee te stoppen.”

Steeds meer mensen gaan ook vegetarisch eten of plantaardig. Meer sporters passen ook hun voedingsschema aan op een plantaardig regime. BRAFE personal training doet dit nog niet. Zij zijn van mening dat er nog te veel essentiële voedingsstoffen in vlees zit. “Tuurlijk, als iemand vegetarisch is, kunnen wij daar rekening mee houden. Het is niet zo dat wij een plantaardig voedingsschema in elkaar zetten vanuit onszelf. Daarvoor zijn wij ook nog te veel van mening dat vlees heel goed kan zijn in het trainingsproces,” geeft Van Soest aan.

“Het allerbelangrijkste is, is dat je weet wat je zelf wilt. Wil je vijf kilo afvallen, droog trainen voor de zomer of gewoon sterke spieren kweken. Zolang je er zelf maar achter staat en van jezelf weet dat je zulke doelen kunt behalen, dan is alles mogelijk. Laat je niet misleiden om alles wat er om je heen gebeurt, maar focus je op je eigen persoonlijke verbetering,” sluit Van Soest af.