In de regio betalen Hilversummers het hoogste bedrag voor hun hondenbelasting. Landelijk is Hilversum zelfs negende als het gaat om deze belasting. In veel gemeenten is deze belasting zelfs helemaal afgeschaft. Hidde Fennema van de VVD vindt dat het tijd is om de hondenbelasting in Hilversum ook af te schaffen.

Volgens hem is de hondenbelasting een achterhaald plan: “Het is geen doelbelasting. Er wordt geld verdiend over de rug van de hondenbezitters. Vroeger werd de hond nog gebruikt om de kar van de melkboer voort te trekken maar dat is niet meer zo, de hond is geen transportmiddel meer.” Waarom de hondenbelasting in Hilversum zo hoog is weet Fennema ook niet: “Ik denk dat het gewoon zo gegroeid is in de loop der jaren. Het is een beetje uit de lucht gegrepen.”

Jaarlijks verdient de gemeente wel drie ton aan deze blaftaks. Het probleem is, volgens Fennema, dat dit geld in een soort algemene pot terecht komt en niet gaat naar het bijvoorbeeld opruimen van hondenpoep: “Het geld wordt gebruikt voor stoplichten en speeltuinen enzovoort.”  In de partij wordt momenteel gekeken waar die drie ton vandaan moet komen als de hondenbelasting afgeschaft wordt: “We zijn de financiële onderbouwing aan het vormgeven.” aldus Fennema.