HILVERSUM - Het wijkcentrum De Kruisdam zou tijdens haar intocht op 24 november een anti-Zwarte Piet demonstratie kunnen verwachten. Dit naar aanleiding van de beslissing Zwarte Piet zwart te houden.

Jimmy Stol, anti-Zwarte Piet demonstrant, vindt het van maatschappelijk belang dat er verandering komt: “Ik vind dat er ook rekening gehouden moet worden met de gevoelens van mensen die gekwetst worden door Zwarte Piet. Hoe ze dat verder invullen maakt me niet zoveel uit, zolang alle stereotyperende en kwetsende elementen maar verdwijnen. Zo kan het een leuk feest worden voor iedereen. Voor alle kinderen”, aldus de bezorgde activist.

Een demonstratie behoort zeker tot de opties, vindt de Hilversumse activist. “Zolang er nog steeds Zwarte Pieten zijn juich ik een demonstratie toe. De laatste jaren hebben er in Nederland steeds vaker en op verschillende plaatsen demonstraties plaatsgevonden tegen Zwarte Piet. Wie weet komt Hilversum of de Hilversumse Meent daar in de komende jaren bij”, kondigt hij aan.

Ondanks dat wijkcentrum voorzitter Kees van der Veldt meldde dat Zwarte Piet zwart blijft, ontkent de organisator van de intocht bij het wijkcentrum dat stellig: “Wij organiseren dit al 35 jaar en wij hebben geen Zwarte Pieten, maar Bruine Pieten. Zwart is uit den boze. Op ons centrum spreken wij over Pieten en niet Zwarte Pieten. Wij lopen dus al jaren ver vooruit”, rectificeert hij het vorige artikel.
Het wijkcentrum lijkt niet op één lijn te zitten. Eerder gaf Carla, jongerenmedewerkster van het wijkcentrum, al aan dat ze ook niet eens was met de keuze van de kleur.

“Ze zijn in die zin zo bruin dat als de vader of moeder meedoen, zij niet herkend kunnen worden’’, aldus de uitleg voor de kleurkeuze bruin. “Wij vergelijken onze kleur met de melkchocolade, wij kiezen niet voor pure chocola’’, vergelijkt en onderbouwt hij zijn Bruine Pieten keuze verder.