HILVERSUM – De wind voelt koud aan en de weg naar ’t Ontwerpfabriekje was lang. Als je niet weet dat het gebouw daar zit, loop je er heel erg makkelijk voorbij. ’t Ontwerpfabriekje ligt op een onopvallende plek. Er staan zelfs nog bomen omheen zodat het gebouw nog minder opvalt. Aangekomen bij ’t Ontwerpfabriekje loop je de huiskamer in van Evi Mol die haar werk tentoonstelt in de expositie ‘More Than Art’.

Bij binnenkomst komt er een man naar  beneden gelopen. Hij heet je welkom en zegt: ”Helaas is Evi er vandaag zelf niet, maar kijk gerust rond en als je vragen hebt, roep je maar.”  Hij loopt weer naar boven.

In het midden van de kamer staat een grote tafel met een aantal stoelen. In het midden van de tafel staat een dienblad met lege flessen. Op de flessen staat dat er drinken in hoort te zitten, maar de flessen zijn nu leeg. Achterin de kamer is een klein keukentje.

Evi Mol is veel bezig in Turkije. Naast de liefde voor kunst heeft Evi ook een liefde voor spiritualiteit en God. In de kunstwerken is dat duidelijk te zien. Als je door de kleine kamer loopt zie je schilderijen en voorwerpen. Alles in de kamer is een beetje zweverig. Alles heeft een diepere betekenis en laat je nadenken.

Terwijl je naar de schilderijen kijkt, valt je oog al snel op de briefjes die erbij liggen. Door de briefjes te lezen laat Evi je nadenken over de kunstwerken en over andere aspecten. Op de schatkaart briefjes staan korte citaten die iets met het kunstwerk te maken hebben. De citaten blijven nog lang in je hoofd zitten en je denkt er nog lang over na.

Doordat de kamer niet zo heel erg groot is, staan de kunstwerken vrij dicht op elkaar. Er hangen grote schilderijen, maar er zijn ook groepjes met kleine schilderijtjes. Op de grote schilderijen gebeurt van alles. Ook wanneer je het briefje leest, zie je weer andere dingen die je anders niet zou zien.

Het is heel erg rustig in de kamer waardoor alle werken goed binnenkomen en op deze manier kan je langer over de werken nadenken en dat is precies wat Evi wil. Het heet niet voor niets ‘More Than Art’.

Naar buiten lopende besef je opeens dat er geen betere locatie is voor deze expositie. De expositie van Evi heeft een rustige plek nodig waar je niet al te snel gestoord wordt.

‘More Than Art’ is nog tot maandag 24 oktober 2016 te zien in ’t Ontwerpfabriekje.