Singer-songwriters Biscuits, Odelion en Jasper Schalks waren de laatste donderdagavond van september van de partij. Music around the Fireplace is sinds december 2015 een maandelijks event waarbij elke laatste donderdag van de maand drie talentvolle singer-songwriters optreden. “De ene keer zijn het hele jonge artiesten die aan het begin van hun carrière staan en de andere keer zijn het artiesten die al in Paradiso hebben gestaan.”, zegt Timna Rauch (34), presentatrice van Music around the Fireplace.

Jasper Schalks, een van de artiesten, kwam drie jaar geleden voor de eerste keer spelen bij Music around the Fireplace. Hij kwam het evenement tegen via Facebook. “Ik wilde gewoon graag optreden en heb toen een mailtje gestuurd naar Michiel Verwij, daarna mocht ik komen. Wat eigenlijk wel grappig is, wanneer je een berichtje stuurt of je mag komen optreden, dan kan je pas over zo’n acht maanden terecht omdat zoveel mensen hier willen spelen. Allereerst is het natuurlijk een waanzinnig mooie plek en daarnaast is het publiek heel aandachtig. Dat is echt fantastisch en heel zeldzaam. Soms kan optreden echt verschrikkelijk zijn. Als je daar dan staat en je hele ziel en zaligheid in je muziek legt, terwijl er totaal geen aandacht is en mensen met hun rug naar je toe staan. Op zo’n moment denk ik, ik wil eigenlijk liever sterven dan dat ik hier op dit moment sta. Ja, wanneer ik dan weer hier ben dan is dit echt een verademing.”

Music around the Fireplace huurt de zaal van “De Stookplaats”. Dit vindt plaats op Werf 35 aan de Mussenstraat. De Stookplaats was vroeger een zoutopslag, maar tegenwoordig is het en plek voor jonge en creatieve ondernemers. In de stookplaats zijn fotografen, kaartenmakers, kunstenaars, timmermannen, managers, ollie (een bedrijf dat leersystemen voor kinderen ontwikkeld) en nog veel meer. Rob Romarius (67) werkt als smid in De Stookplaats. Hij gaat heel duurzaam te werk en gebruikt alleen weggegooide materialen. Deze materialen wil hij een nieuwe functie geven zonder dat het origineel vernield wordt. De enorme houtkachel in De Stookplaats is door Romarius gemaakt. “De houtkachel was vroeger een ketel van een centrale verwarming, deze stond eerst in de kelder van een school. Ik heb deze ketel omgebouwd tot houtkachel. Ik heb wat dingen toegevoegd en weggelaten en probeer het steeds te verbeteren.” Zo heeft Rob Romarius ook alle kaarsenstandaarden en tafels gemaakt die in De Stookplaats te vinden zijn.

Timna Rauch: “Ik vind het heel bijzonder hoe Music around the Fireplace is opgezet. Het draait helemaal op vrijwilligers en iedereen doet dit omdat ze het leuk vinden. Het zijn niet alleen maar beginnende artiesten, het zijn ook artiesten die bijvoorbeeld al in een paradiso hebben gestaan of al een popprijs hebben gewonnen. In dit project zit heel veel liefde. Dat merk je als je hier naar binnen loopt, aan de sfeer, de reacties van de artiesten en je merkt het aan het publiek. Alles is uit liefde voor de muziek en liefde voor elkaar.”