Twee jaar lang traden sing- en songwriters vrijwillig op in de Smederij, maar vanwege de grote belangstelling voor Music around the Fireplace moest er gezocht worden naar een nieuwe locatie. Sinds vorig jaar vindt het evenement daarom iedere laatste donderdag van de maand plaats in een naastgelegen loods: ‘De Stookplaats’. Een grotere ruimte, maar de sfeer is nog net zo warm, knus en gemoedelijk als voorheen. Ook vanavond, op de laatste donderdag van Maart, weten zeker honderd mensen uit Hilversum en omstreken de loods te vinden, om samen te genieten van de mensen, het speciaalbier en de warme stemmen van drie sing- en songwriters.

Vooral de Gooische Blondbiertjes vallen in de smaak.
Rochèll Mebius

Rond de klok van 20.00 uur stromen de eerste bezoekers de loods binnen. Mensen begroeten elkaar en verplaatsen zich richting de bar. De donkere, houten bar staat vol met verschillende Gooise speciaalbiertjes. Achter de bar zijn drie vrijwilligers druk in de weer met het tappen van de biertjes. Vooral het Gooise Blondbiertje valt in de smaak. Voorzien van een koud biertje, zoeken velen de warmte op bij de grote houtkachel in het midden van de loods. De eerste act staat op het punt om te beginnen en de laatste mensen druppelen binnen. Met een goed gevuld glas nemen de meeste bezoekers plaats op de houten schoolstoeltjes. Sommigen weten de zachte, donkerbruine sofa’s voor zich te winnen, en anderen zoeken een plek op om de avond staand door te brengen.

Als iedereen een plekje heeft gevonden, opent presentatrice Timna Rauch de avond: “Wat fijn dat jullie allemaal aanwezig zijn bij de derde editie van ‘Music at the Fireplace’ dit jaar. Vanavond gaan we luisteren naar Doug Andrews, Dave McKendry en Robin Kester. Drie fantastische sing- en songwriters. Ik wil jullie vragen om alle telefoons uit te zetten, zodat we in stilte kunnen genieten van deze avond”, spreekt ze de mensen toe. Telefoontjes worden uitgezet. Na hier en daar nog wat gelach en geroezemoes, neemt Doug Andrews als eerste plaats op het ‘podium’; een gelijkvloers, knus hoekje voorin de loods.

Ik wil jullie vragen om alle telefoons uit te zetten, zodat we in stilte kunnen genieten van deze avond

- Rauch

Het podium doet denken aan een woonkamer uit de jaren ’80. Een rood Perzisch vloerkleed, kamerplanten, kandelaars met kaarsen en waxinelichtjes vormen het decor, met in het midden een grote, bruine, leren stoel. De lichten gaan uit. Alle ogen in de zaal richten zich op het podium. Er valt een stilte. Doug’s vingers glijden langs de snaren en het ritme komt op gang. De grote loods wordt opgevuld door de melodie van zijn akoestische gitaar en Doug start met het zingen van zijn eerste nummer: Juniper Tree. Er zijn geen versterkers, maar toch is zowel het geluid van zijn stem als dat van zijn gitaar door de hele loods te horen. Het lied komt ten einde. Veel geklap, gejuich en gefluit galmt door de ruimte. Na het bewonderen van nog twee liederen, zit Doug’s optreden erop. Tijd voor een korte pauze.

Bezoekers Renée (24) en Bjorn (23) luisteren achter in de ruimte naar de muziek, onder het genot van een biertje. “Het is hier echt te gek. Zo’n sfeertje als deze kom je nergens tegen. Tijdens de optredens is het doodstil en iedereen komt hier naartoe om puur naar de muziek te luisteren, heel mooi”, vertelt Bjorn. Het stel woont inmiddels twee jaar in Hilversum, maar is nooit eerder bij de Stookplaats geweest om een avond Music around the fireplace bij te wonen. Renée: “De huiskamersfeer die hier hangt is zo ontzettend knus en gezellig. Het concept is echt heel erg mooi, we komen zeker nog vaker terug.”

De tweede gast van vanavond wordt aangekondigd. De Ierse Dave McKendry reist samen met Doug door Europa en is ook vanavond aanwezig om zijn stemgeluid te laten horen. Dave liet zijn stad achter om de wereld rond te reizen. Dit doet hij nu, in combinatie met optredens. Het lied ‘Belfast’, over zijn geboorteplaats, laat veel indruk achter bij het publiek. Het einde van het nummer nadert. Met op de achtergrond veel gejuich en geklap verlaat Dave het podium, om plaats te maken voor de laatste artiest van de avond.

Doug Andrews treedt op bij Music around the Fireplace in de Stookplaats.
Rochèll Mebius

Een oude bekende verschijnt op het podium. Robin Kester treedt vanavond voor de tweede keer op bij Music around te Fireplace, maar voor het eerst op de nieuwe locatie. Nog net zo gezellig, vindt ze. Terwijl ze haar gitaar stemt, vertelt Robin wat ze in de tussentijd heeft meegemaakt. “Kennen jullie Haley Heynderickx?”, vraagt ze aan het publiek. Weinig reactie. Robin glimlacht. “Haley is een sing- en songwriter waar ik altijd al enorm fan van ben geweest. En vorig jaar mocht ik meedoen aan het voorprogramma van haar optreden. Dat was geweldig. Het mooiste was: ze had geen slaapplek, dus ze heeft bij mij geslapen die nacht. Haar muziek is absoluut een aanrader”, geeft ze het publiek mee. Ze speelt het laatste nummer van de avond: ‘Lost for a day’. De rustige melodie en haar krachtige stemgeluid zorgen voor een doodse stilte in het publiek. Mensen kruipen tegen elkaar aan en anderen sluiten hun ogen om volledig op te gaan in de muziek.

Na afloop van de optredens gaat de glazen fooienpot rond. De opbrengst gaat naar de sing- en songwriters van vanavond. Veel mensen drukken briefgeld in de pot, en anderen zetten hun portemonnee ondersteboven om toch een kleine bijdrage te kunnen leveren. Presentatrice Timna kijkt terug op een geslaagde avond. “De sfeer van vanavond was zoals altijd weer super. Ik probeer geen enkele editie te missen; vanavond is het alweer de 32keer dat ik bij Music at the Fireplace ben”, vertelt ze enthousiast. Ze ziet elke maand weer veel bekende gezichten terugkeren naar het evenement. “Echte muziekliefhebbers weten ons steeds weer te vinden. Vooral uit Hilversum, maar sommigen komen ook van verder weg”, vertelt ze. Timna verplaatst zich net zoals vele anderen naar de bar, om nog een laatste drankje te bestellen. Anderen vinden het goed geweest, warmen zich nog even op bij de houtkachel en keren huiswaarts. Het was weer een geslaagde avond. Op naar de volgende editie van Music around the Fireplace.