“Een hele goede middag, fijn dat jullie hier allemaal zijn! Echt respect” roept presentator Giel Beelen. Een kleine vijftien mensen staan voor het podium terwijl Giel Beelen het Muziekids Festival 2019 opent. Waar er voor het festivalterrein kinderen aan het spelen zijn bij de fontein op het Marktplein, daar zoeken de bezoekers van het festival het liefst de schaduw op. Zo nu en dan raast er een verfrissend briesje over die het warme weer wat dragelijker maakt.

Op deze eerste echt zomerse dag viert Sticting Muziekids haar tiende verjaardag met dit festival. Artiesten als Lucas and Steve, Kenny B en VanVelzen treden op en presentator Giel Beelen neemt de verantwoordelijkheid op zich om het publiek, ondanks de hitte, te vermaken.

Het is niet druk, het festival is al een uur bezig maar wil nog niet de gewenste opkomst trekken. Giel Beelen roept door de speakers zoveel mogelijk mensen buiten het festivalterrein op om te komen en uiteraard te doneren voor dit goede doel. DJ Danick is de eerste artiest die Giel voorstelt, hij is de huis-DJ van vandaag en draait tussen de acts door. Voor een klein meisje worden de beats van de DJ en het warme weer iets te veel. Haar moeder probeert haar te troosten door samen te dansen, maar de muziek als medicijn kon niet helpen. Het is nog altijd erg rustig. Of mensen wachten op de grotere acts die komen, of liggen toch liever aan het water.

Huis DJ Danick wordt na het draaien van zijn set vervangen door de huisband ROEFF, voorheen IDUDES. Deze vier gasten gaan de komende artiesten muzikaal begeleiden. De eerste artiest die met ROEFF het spits mag afbijten is zangeres Jennie Lena. Zij brak in 2015 door als artiest na haar spetterende optreden bij de ‘Voice of Holland’.  “Haar muziek balanceert voortdurend op de grens tussen pijn en hoop en daarmee zingt dit natuurlijke podiumbeest recht je hart binnen. Dat ze daarnaast ook nog eens gezegend is met een flinke dosis frisse humor draagt bij aan haar eigenheid” vermeldt haar site. Het publiek heeft zich inmiddels iets vergoot en luistert aandachtig, niettemin de tropische temperaturen, naar de krachtige stem van Jennie Lena.

Dit is top, dit klopt gewoon

Samen met haar dochtertje op het podium, die met een grote koptelefoon op de harde muziek niet al te fijn vond, lukt het Jennie Lena om het publiek wat meer op te peppen met hier en daar een grapje. “Het is zoooo warm”, waarop het publiek haar luidkeels nazingt. Het verloopt niet helemaal vlekkeloos wanneer de microfoon het begeeft tijdens, ironisch gezien, het nummer ‘Whats going on’ van Marvin Gaye. Maar Jennie Lena weet dit intermezzo met een knipoog en een lach te doen vergeten. Na Jennie Lena treden Robin Tinge, bekend van ‘The Voice Kids’ en Laura Fygi (Centerfold) op het Muziekidspodium op.

De organisatie speelt goed in op de warmte, bij binnenkomst worden gratis flesjes water aangeboden. De beveiliging heeft het rustig, ondanks hun zwarte outfit strijden ze tegen de hitte. Terwijl ze hun lunch aan het eten zijn, is er even een moment van paraatheid; het verkoelende briesje zet aan en neemt een parasol mee het festivalterrein op. Net voordat de parasol het publiek bereikt, onderscheppen twee beveiligers het obstakel.

Na Laura Fygi is het tijd voor het winnende Muziekids-mummer. Winnares Lena werd geïnspireerd door Muziekids en besloot een nummer te maken. De 14-jarige wint een cheque waarmee ze haar eigen nummer, een titel is er nog niet helemaal dus noemt ze het ‘Het Muziekids-nummer’, gaat opnemen in de populaire Wisseloord Studio’s. Samen met de begeleiding van ROEFF, zingt ze over langdurig ziek zijn en muziek als medicijn. Met soms een lachje van de spanning tussen het zingen door, krijgt ze na haar laatste noot een hard applaus van het publiek.

Winnares Lena verlaat met haar cheque en het applaus de stage en het publiek maakt zich op voor de grotere namen op het festival. “Laten we de band weer terugkomen?” vraagt presentator Giel aan de stagemanager. “Ik zal zeggen, ROEFF kom er weer bij! Want het is tijd voor de volgende artiest en die kennen we allemaal.” Terwijl ROEFF zich klaarmaakt voor de volgende artiest, kondigt Giel hem verder aan. “Als er iemand is die zijn hart op de goede plek heeft zitten, dan is hij het wel.” De gitarist van de band speelt de melodie van ‘Parijs’, en het publiek weet hoe laat het is. Tijd voor Kenny B.

Met zijn nummers ‘Parijs’, ‘Vrienden (van Muziekids)’ en over zijn geboortestad met het nummer ‘Paramaribo’, trekt hij meer bezoekers aan. Voor het zingen van zijn laatste nummer ‘Paramaribo’, geeft hij nog een ode aan Muziekids: “Ik moet de mensen eigenlijk bedanken dat ik hier een bijdrage mag leveren.” Tegen Giel vertelt hij over muziek als medicijn. “Het is ook echt een medicijn, je ziet mensen ook in het ziekenhuis liggen en dan hebben ze oortjes in en luisteren muziek. Ik denk ook dat muziek kinderen beter maakt.” Terwijl Kenny dit vertelt, luistert het publiek duidelijk en geïnteresseerd naar zijn verhaal. Samen met DJ Danick start hij zijn laatste nummer, en ook aan het publiek is te merken dat ze de tekst kennen.

Presentator Giel Beelen geniet ook volop van deze dag. Al sinds de eerste dag is hij erbij. “Ik werd gevraagd door oprichter Robbert de Vos om een keer langs te komen, en zo geschiedde. Ik werk natuurlijk in Hilversum dus dat was een kleine moeite. En vanaf het moment dat ik daar was en begreep wat de droom was, dacht ik: dit is top, dit klopt gewoon.”

Terug naar het podium, steelt VanVelzen de show. In het kader van hun afgelopen theatertour ‘Queen – A night at the theatre’ dagen ze het publiek uit om een Queen-medley te spelen binnen acht minuten. Van ‘We are the champions’ tot ‘Radio GaGa’ en van ‘Love of my live’ tot ‘Bohemian Rhapsody’, elk Queen repertoire passeert de revue. Met zijn debuutnummer ‘Baby get higher’ krijgt VanVelzen het publiek zelfs aan het dansen en springen bij temperaturen van 30 graden.

Hoewel de wolken wat toenemen en het briesje aanzet, is het nog steeds erg benauwd op het festival. Het aantal bezoekers verraadt dat het festival de figuurlijke ‘hotspot’ is. “Het is gewoon denk ik te warm. We hebben heel veel kaarten verkocht, maar ik denk zelfs dat mensen met kaarten niet zijn gekomen vandaag” vertelt Monica Tijdink, officemanager van Muziekids. Ondanks dat Tijdink geniet van het festival en de aandacht voor de stichting, baalt ze toch ietwat van de opkomst. “Helaas, ondanks dat de sfeer super is. De muzikanten vinden het helemaal te gek. En zo’n 1.0 versie van het festival kan alleen maar groeien, vooraf kan je dit weer niet voorspellen.”

De mannen van de op- en afbouw ruimen snel het podium leeg nadat VanVelzen deze heeft verlaten. Alle instrumenten worden snel achter de coulissen gezet zodat er ruimte vrijkomt voor de laatste artiesten. Deze hebben overigens niet veel ruimte aan instrumenten nodig vergeleken met hun voorgangers. De podiumwerkers drinken backstage snel een flesje water leeg na al dat gesjouw en de zweetdruppels worden van het voorhoofd verwijderd. Lucas and Steve maken zich op voor de grote finale, de luchtkanonnen en de confettikanonnen worden in stelling gebracht.

De luchtkanonnen die het publiek zo nu en dan lieten schrikken.
Foto: Daan Snoeks

Onder groot enthousiasme van Giel en een gejuich vanuit het publiek, draait het Nederlandse DJ-duo driekwartier lang aan de knoppen op de DJ-booth. Een paar fans in het publiek weten de nummers mee te zingen en de mensen laten hun dansmoves zien, niet altijd te uitbundig want anders is het zweten geblazen. Op de muziekdrops wordt het dansende publiek verrast met spuwende luchtkanonnen en gouden confetti slierten, die door de wind naar backstage wordt verbannen. Hier doet men snel hun best om na het festival het marktplein weer schoon op te leveren. Na Lucas and Steve zit het eerste Muziekids Festival erop! Giel bedankt voor het laatst alle aanwezigen voor hun komst, “Steun vooral deze mooie stichting, want muziek is echt een medicijn.” Na zijn afsluiting keert iedereen om richting de uitgang en verlaat het plein, op zoek naar de verkoeling terwijl de kinderen nog steeds niet zijn uitgespeeld bij de fontein.