Donderdagavond was Hilversum aan de beurt om de muziek in de zorg te ervaren. Muziek wordt door Philadelphia nu gebruikt als communicatiemiddel met cliënten die leven met een beperking. De muziekontmoeting is een voorlichtingsavond in verschillende steden, waar begeleiders en cliënten worden ingelicht over het gebruik van muziek in de zorg voor mensen met een beperking. Vanavond is deze avond in de muziekwinkel van Rob. In winkel hangt het plafond vol met gitaren. Muziek hangt letterlijk in de lucht vanavond.

Achterin de muziekwinkel van Rob komen twee vrouwen één met gitaar en een zonder, naar voren gelopen. “Here comes the sun” zingen ze en nemen het publiek mee. Samen met organisatie “Mircales of Music “worden deze avond georganiseerd. Lotte van Opstal (32) is muziekcoach voor Philla, een organisatie binnen Philadelphia die de taak als inspirator en organisator is bij deze avonden. “Een muziekcoach wil ik dat muziek vanzelfsprekend wordt in de zorg. Wij willen dat in 2025 elke dag muziek in onze zorg wordt toepast. Muziek zorgt voor ophalen van herinneren, het is ook een mooi middel van communicatie tussen begeleider en cliënt. Een van de dingen die we doen zijn muziek paspoorten maken van de cliënten. Ik vraag dan aan familieleden welke muziek er vroeger werd gedraaid en wat de favorieten muziek was van een cliënt. Op deze manier kwam ik erachter welke muziek we konden afspelen. Zo kwamen er van allerlei herinneren op en zelf de stille cliënten zongen met hun eigen liedjes mee. Het ophalen van herinneren door middel van muziek is nog een proces waar we druk mee bezig zijn, we willen het goed doen. ” Nadat Lotte klaar is met praten verschijnen de vrouwen weer met deze keer een klap en stamp oefening. Het publiek doet mee en de muziekwinkel met gitaren begint te bewegen. “We will we will rock you” zingen ze.

“Door te zingen wat je doet komt het vaak beter binnen bij de clienten”, Lotte Opstal vertelt de effecten van communicatie door middel van zingen met de cliënten. Ze vraagt of verzorging weleens zingen. Een vrouw voorin doet haar hand omhoog “Altijd als een kamer binnen loop van een cliënt, zing ik: “Goedemorgen…” Dan hoor ik al meteen, “Lenneke ben jij dat?”. Mensen met een beperking vinden muziek geweldig. Door te zingen dat we moeten eten komt het voor mij gevoel echt binnen bij ze. Vaak horen ze niet wat je zegt en kunnen ze boos of verdrietig worden als je bijvoorbeeld weggaat. Als ik zing dat ik moet gaan doen de cliënten vaak mee en zijn ze snel vergeten dat ik weg ben. Muziek is belangrijk in de zorg voor mensen met een beperking”, aldus een begeleider van Philadelphia Lenneke Visser (59).