HILVERSUM – Het is een koude en regenachtige avond. De stoep is bedolven met bladeren. Af en toe rijdt er een auto voorbij, maar verder is het doodstil op straat. De repetitieruimte van MV Toneel is midden in een straat.  Zodra je binnenkomt, word je vriendelijk ontvangen. Je hoort gelijk bij de groep. Vandaag staat een van de laatste repetities voor ‘The Sunshine Boys’ op het programma.

Het stuk waar MV toneel voor oefent is ‘The Sunshine Boys’. ‘The Sunshine Boys’ gaat over een oud komisch duo (Oskar en Willy) dat na 38 jaar nog één keer samen gaan optreden. Het probleem is alleen dat de twee komieken al jaren ruzie hebben. Lukt het ze om nog 1x de beroemde dokterssketch te doen? De hoofdrollen zijn weggelegd voor Nils van Buren (Willy) en Ronald Ernst (Oskar). Zij spelen samen het komische duo.

De repetitieruimte is een grote zaal en is perfect om theater te maken. Door de hele ruimte hangen er schilderijen die in een eerder stuk gebruikt zijn. De repetitieruimte bestaat uit twee kamers. Bij binnenkomst kom je in de repetitieruimte terecht. Als je even verderloopt, is er een klein barretje. Ook wel de ‘rookruimte’ genoemd. Voordat de repetitie begint, drinken de acteurs koffie of thee met elkaar. Langzamerhand komen de laatste acteurs binnen druppelen. Tussen de aanwezige acteurs wordt er gesproken over van alles. Er wordt een oude sieradendoos voor de dag gehaald. Tussen de acteurs ontstaat er onduidelijkheid over van wie de sieraden nou eigenlijk zijn en waar ze voor gebruikt worden.

Om 20:00 begint de tekstrepetitie. Een tekstrepetitie is een repetitie waar alleen de tekst wordt geoefend. De tekst wordt zoveel mogelijk uit het hoofd gedaan. Er lezen wel een paar mensen mee om te kijken of de acteurs het goed doen en om ze te helpen als ze de tekst even kwijt zijn. In de repetitieruimte staan twee banken en een paar stoelen in een kring. Op deze manier kan iedereen zitten en kunnen de acteurs elkaar aankijken als ze de tekst oefenen. Op deze manier kunnen ze het ook met elkaar spelen.

Tijdens de repetitie hangt er een hele prettige sfeer. Naast dat er serieus geoefend wordt met de teksten, wordt er ook veel lol gemaakt onder de acteurs. Er wordt aandachtig geluisterd door de acteurs die geen tekst hebben. Alle aandacht gaat naar de acteurs die op dat moment een scene oefenen. Hier en daar wordt er een tekst vergeten of wordt er een heel stuk overgeslagen, maar dat wordt door de acteurs goed opgelost. Hier en daar wordt er door de overige acteurs geklapt wanneer iemand zijn tekst goed zegt waar hij normaal moeite mee had. Er wordt gelachen wanneer er een grapje wordt gemaakt.

Na een uur is er een pauze. Een deel van de groep gaat naar de rookruimte en er wordt koffie en thee gezet. De andere acteurs blijven in de repetitieruimte kletsen met elkaar. Ze hebben het over het stuk of over andere dingen die ze hebben meegemaakt. Na de korte onderbreking wordt het stuk helemaal tot het eind gespeeld. Ronald krijgt de aanwijzing dat hij aan het eind langer door moet praten. Hij moet het verhaal langer maken en hij mag pas stoppen met praten wanneer het gordijn dichtgaat.

Aan het eind van de repetitie wordt er door de acteurs geëvalueerd over de repetitie. Wat ging er goed? Wat kan er beter? Na de korte evaluatie gaat het gesprek al snel over de aankomende voorstellingen. Hoeveel kaarten zijn er al verkocht? Moet de zaal groter? Moeten er meer stoelen in de zaal komen? Hebben we wel genoeg ruimte? Dat zijn allemaal zaken die aan bod komen. De spanning voor dit stuk is extra hoog want MV toneel speelt zijn 500ste voorstelling. Burgemeester Pieter Broertjes zal bij deze voorstelling aanwezig zijn.

Voordat de acteurs weggaan, wordt er nog even besproken wat er woensdag tijdens de repetitie gaat gebeuren. Tijdens die repetitie zal niet alleen de tekst worden opgezegd, maar dan zal er ook worden gespeeld. Het hele stuk wordt tijdens die repetitie gespeeld. Daarna gaan alle acteurs naar huis. Het is al laat in de avond. Woensdag komt de groep weer bij elkaar.

The Sunshine Boys vindt op zaterdag 26 november en zondag 27 november plaats in De Lelie en zaterdag 3 december in wijkcentrum Lopes Dias. Kaarten te koop voor €6-,. Kaarten zijn te koop via de website of je kunt contact opnemen met Nils van Buren via 06-14261861