De Mystery Church in Hilversum is twee weken geleden publiekelijk openbaar geworden en heeft haar website gelanceerd. Elke zondagochtend vindt er een dienst plaats in de Roast Bar & Grill, met een borrel achteraf.

De kerk is ontstaan uit de ideeën van drie bevriende stellen, Kees en Mieke van Velzen, Erik en Hanna van der Horst, en Niek en Vera Hogervorst. Zij hebben een jaar lang aan de voorbereidingen van de kerk gewerkt en samen hebben ze besloten de diensten niet in een gewoonlijke kerk te houden, maar in een zaal boven het Roast Bar & Grill-restaurant. Dit hebben ze gedaan om gezamenlijkheid en connecties tussen mensen te versterken. “Dat stukje vinden wij extreem belangrijk,” vertelt Kees van Velden (38), één van de oprichters. “Mensen denken bij een kerk aan stenen met een puntdak erop. De associatie met een kerk is enorm kil.” Mystery Church wilt in plaats hiervan gezien worden als een gemeenschap.

De dienst op zondag begint met een stukje eigentijdse muziek, bijvoorbeeld over God of een ander onderwerp. Hierna kiezen ze een onderwerp om over te discussiëren. Zo was het onderwerp van afgelopen week “als God goed is, hoe komt het dan dat er zo veel lijden is in de wereld?”. Dit bespreken ze in een sessie met niet alleen filosofische, maar ook emotionele standpunten, om zo die hechtheid binnen de kerkgemeenschap te stimuleren. Om kwart over twaalf is de dienst voorbij en kan je beneden nog borrelen en bijkletsen.