Ouderen in Hilversum die eigen financiën niet meer kunnen regelen en ook niet geholpen worden zijn zich er soms niet van bewust dat zij recht hebben op een huurtoeslag. Deze mensen niet altijd op de hoogte gebracht van het geld dat zij mislopen.

“Ik verwacht dat er wel ouderen in Hilversum zijn die hun toeslagen laten liggen, daar zijn tegenwoordig veel klachten over. Aantonen kan ik het echter niet. Wij proberen ervoor te zorgen dat de mensen die recht op toeslagen hebben ze ook echt krijgen,” aldus Kees Boeschoten, penningmeester van de seniorenvereniging in Hilversum.

Een huurtoeslag moet je zelf aanvragen. De belastingdienst is de uitvoerder van de huurtoeslag, als degene die een huurtoeslag aanvraagt voldoet aan het criterium voert de belastingdienst dit uit. De belastingdienst beschikt niet over de informatie die aantoont welke ouderen er recht hebben op een  huurtoeslag. De belastingdienst weet alleen af van de oudere generatie die daadwerkelijk een huurtoeslag aanvraagt. “Het systeem in Nederland is nou eenmaal wel dat mensen zelf hun toeslag aanvragen, wij krijgen gewoon gegevens door van de gemeente en mensen moeten dan zelf de huurtoeslag aanvragen”, aldus Erick Jeene, woordvoerder van de staatssecretaris van de belastingdienst.

In 2016 ontvingen 6981 mensen in Hilversum een huurtoeslag. Hiervan waren er 2209 AOW-gerechtigden die een huurtoeslag ontvingen. Ongeveer 19 % was 65 jaar of ouder en ongeveer 2,4 %  van deze AOW- gerechtigden ontving een huurtoeslag. Dat is relatief weinig.