Volgend jaar kan Hilversum een nachttrein verwachten die langs alle stations van de stad gaat. Het zou een verbinding tussen Amsterdam en Utrecht moeten worden, die ook langs Hilversum Centrum, Sportpark en Media Park gaat. Het verzoek is bij de NS neergelegd.

Mocht de nachttrein er komen, gaat het de gemeente Hilversum ongeveer 200.000 euro kosten. Voordat de trein überhaupt kan gaan rijden, moeten er contracten worden ondertekend met de NS. Eerst wil de gemeente een beeld krijgen van de behoefte voor de nachttrein binnen Hilversum. 

De gemeente Hilversum verwacht dat men enthousiast is over de komst van de nachttrein, vooral bij jongeren zal dit zo zijn. “Ja, dat lijkt mij wel een goed idee een nachttrein! Het is zo vervelend als je of de laatste trein moet pakken rond twaalf uur ’s nachts of dat je moet wachten op de eerste om zeven uur ‘s ochtends. Als we dan een keer willen stappen in Amsterdam bijvoorbeeld moet er eentje altijd de BOB blijven,” aldus Max Vermeulen (21)

Vorig jaar is de nachtbuslijn 477 van Utrecht Centraal naar Hilversum uit de dienstregeling gehaald vanwege onvoldoende reizigers. Nu schrijft het College van B en W dat er niet is geprobeerd om de nachtbus in stand te houden. De nachttrein zit in het ontwerp van Dienstregeling 2021. De nieuwe nachttrein moet op vrijdag en zaterdag gaan rijden. Ook hoopt de gemeente Hilversum dat andere gemeenten in de regio meedoen aan het initiatief, zoals Gooise Meren en Weesp.

Annette Wolthers, wethouder van bereikbaarheid, maakt zich sterk voor de trein. “De nachttrein gaat ervoor zorgen dat toeristen en jongeren langer in Hilversum kunnen blijven en dat inwoners van Hilversum ook tot laat in andere steden kunnen doorbrengen. Een half jaar na de start van de nachttrein zullen wij een evaluatie uitvoeren. Naar het aantal treinreizigers en hun reden om gebruik te maken van de nachttrein in Hilversum. Wij kijken daarbij ook nadrukkelijk naar omliggende gemeentes of het vervoermiddel op meerdere stations kan stoppen in de regio Gooi en Vechtstreek.”