De Gooische Wielerclub De Adelaar organiseert komende zondag de Nationale Jeugdveldrit op sportpark Berestein in Hilversum. Dit doen zij samen met de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU). Op deze dag laten de jeugdveldrijders hun kunsten zien op parcours met hindernissen.

Veldrijden is een vorm van wielersport dat wordt bedreven op een onverhard parcours. Denk aan bospaden, velden en zandwegen. De competitie vindt alleen plaats in de herfst- en wintermaanden. De bedoeling is om het parcours zo snel mogelijk af te leggen, de veldrijder met de snelste tijd wint.

De jeugdveldrijders gaan deze dag de strijd met elkaar aan. “Ze komen uit het hele land. Ook rijden er enkele Adellaarsrenners deze wedstrijden, ” vertelt Jos Egberink, organisator van de Jeugdveldrit. Het gaat om veldrijders tussen de acht en veertien jaar. Deze zijn verdeeld in zeven categorieën, geselecteerd op leeftijd, zodat de wedstrijden eerlijk verlopen. Hoe hoger in de categorie, hoe langer de wedstrijd duurt. “Met name bij het veldrijden is het instapniveau voor kinderen lekker laag. Iedereen kan namelijk al fietsen. Ons parcours met heuveltjes, diepe kuilen en verschillende trappen biedt voor de kinderen een leuke uitdaging,” aldus Egberink. De kinderen rijden op racefietsen met dikkere banden voor meer grip. Ook zijn de remmen aangepast voor meer veiligheid.

Om 11 uur begint de eerste categorie en de laatste start om 14:10. Familie kan naar de kleine veldrijders komen kijken.