Hilversum - Een bosje bloemen voor moeder? Of met een bos rozen de liefde verklaren? Een leuk gebaar maar niet altijd even verantwoord. Deze op het eerste gezicht fleurige cadeautjes zitten vaak vol met giftige bestrijdingsmiddelen. Gelukkig kan het ook anders weet Hilversumse bloemist Toma van den Bosch. Toma werkt met enkel biologisch geteelde en vaak inheemse bloemen. Zo levert ze bijzonder authentieke bloemstukken voor Hilversum en omgeving. We nemen een kijkje in haar atelier.

In de ochtend is Toma met herfststukken in de weer geweest en nadat ze deze heeft rondgebracht, staat de verse muntthee klaar en is het tijd voor de lunch. Tussen de groene kassen en moestuinen bij kas&co staat het atelier van Toma. Hier schikt Toma dagelijks de biologische bloemen die ze vaak diezelfde dag nog bij haar klanten aflevert. Ondanks het warme weer oogt het atelier herfstig, gevuld met pompoenen, kastanjes en oranje kleuren. Toma gebruikt in haar stukken veel inheemse bloemen, vergeten groente en weinig blad. “Zo komen de bloemen zoveel mogelijk tot hun recht”, vertelt ze.

Wanneer we een klein steil trapje opgaan, komen we op de zolder van het atelier. Hier hangen twee rijen bloemen en grassen te drogen. Ook deze verwerkt Toma in haar bloemstukken. Zo kan Toma de biologisch geteelde bloemen toch in de winter gebruiken.

Daarnaast is in het atelier een rijke vazencollectie te vinden. “De vazen vormen een belangrijk onderdeel van mijn stukken”, vertelt Toma. “Bij elk bloemstuk kijk ik welke vaas er het beste bij past.” Oude bloemstukken haalt Toma altijd weer op bij de klanten. Dan kan ze de vazen hergebruiken en de bloemen verwerken tot compost.

Omdat de bloei van bloemen seizoensgebonden is, gebruikt Toma elk seizoen andere bloemen voor haar stukken. Hoe ze dat komende de winter gaat doen? Dat vindt Toma lastig. Ze is van plan duurzame bloemen in te kopen met het ‘MPS’ en het ‘Fair Flower Plants’ keurmerk. Toch is Toma hier wat sceptisch over. Uit onderzoek van Greenpeace blijkt dat bloemen die met dit keurmerk als duurzaam zijn bestempeld, regelmatig toch giftige stoffen bevatten. Het liefst wil Toma haar klanten bijbrengen dat bloemen nou eenmaal horen bij een bepaald seizoen. “Je wilt natuurlijk geen klanten verliezen maar tegelijkertijd wil ik met mijn biologische bloemisterij ook een boodschap afgeven”, aldus Toma. “Ik heb liever dat mijn klanten in de winter gedroogde bloemen op tafel hebben staan dan zogenaamd ‘duurzame’ lentebloemen.”

Toma is in april met haar onderneming begonnen en het loopt gestaag. Wel hoopt ze zo snel mogelijk meer te kunnen leveren. “Ik ben misschien wel één van de aller duurzaamste bloemisten van Nederland en ik hoop dat mijn bedrijf de komende jaren nog flink kan groeien.” Voorlopig heeft Toma één voornaamste missie: Iedere Hilversummer aan de biologische bloemen.