BUSSUM/HILVERSUM – Frank Meester is eigenaar van het bedrijf Meester Electronics. Meester nam het bedrijf in 1989 over van zijn toenmalige werkgever. Het Hilversumse bedrijf richt zich vooral op telecom, alarminstallaties en brandbeveiliging. Op 26 oktober was Meester aanwezig op de Gooise Bedrijvendag in Bussum. Meester spreekt over zijn ervaringen met de Gooise Bedrijvendag en hij blijkt ook nog eens een belangrijke rol te hebben gespeeld in het ontstaan ervan.

Voor de hoeveelste keer was u op de bedrijvendag?
“Ik heb ze allemaal meegemaakt, dus dat is vanaf 2005. Ik ben namelijk één van de oprichters van de Gooise Bedrijvendag en secretaris van Stichting Bedrijvendag Gooi en Vechtstreek. De eerste editie hebben we met een groep van 38 ondernemers georganiseerd in Studio 22 op het Mediapark in Hilversum. Dat was een grootse gebeurtenis met 1200 bezoekers. Toen was de opzet nog zo dat je als bedrijf twee verschillende rollen had. De ene helft van de dag was je er als bezoeker en tijdens de andere helft kon je het bedrijf presenteren. Dat is ondertussen veranderd, want nu is het gewoon een groep ondernemers die een programma volgen.” 

Wat vond u van deze editie van de Gooise Bedrijvendag?
“Ik vond het programma heel erg leuk. Ik vond Aristakes Jessayan, pianist en ondernemer, heel erg leuk. De spreker van de ABN Amro over digitalisering vond ik ook heel goed, dus de sprekers waren goed uitgekozen. Zelf vind ik het wel jammer dat bedrijven zichzelf niet echt meer kunnen presenteren, maar dat is een besluit van de organisatie. Ik zit zelf niet meer in de organisatie, hoor. Al ben ik dus nog wel secretaris van de stichting.”

Wat heeft u uit deze bedrijvendag gehaald tot nu toe?
“Ik heb wel belafspraken. Dus daar moet ik nog naartoe. Er zijn 2 mensen die gezegd hebben: “Frank, je moet even bellen, want er speelt wat.” Het voordeel aan de avond is ook dat ik heel veel mensen ken. Ik denk dat ik wel vijftig procent van de mensen ken die naar de avond komen. Dus dat maakt het wel makkelijker om contact te maken en dat is ook een reden om er te staan. Dat zorgt bij de andere mensen ook voor een lagere drempel om in contact te komen over een product van mij. Het zijn allemaal bedrijvenverenigingen die aanwezig zijn. Ik ken heel veel leden van BVHilversum, omdat ik daar zelf ook lid van ben. Van de andere bedrijvenverenigingen, zoals bijvoorbeeld de OCW(Ondernemers Club Westfriesland) en de FIN(Fabrikantenvereniging Industrieterrein Naarden), kom ik ook regelmatig mensen tegen. Daarom vind ik het ook goed dat verschillende verenigingen gezamenlijk de Gooise Bedrijven Federatie hebben opgericht.”

Wat verwacht u van deze federatie?
“Het is natuurlijk zo dat een ondernemer helemaal niet denkt in gemeentegrenzen. Het maakt totaal niet uit of er een klant uit Hilversum of uit Bussum komt? Een klant is een klant. Dus het is altijd nuttig om andere ondernemers te spreken buiten de gemeentegrenzen. De ondernemersverenigingen kan iets naar de lokale politiek doen. Het gewest Gooi en Vechtstreek gaat bijvoorbeeld over provinciale wegen. Dus als zij een doorgaande weg willen afsluiten, dan kan de federatie namens ondernemers vragen hoe ze de pakketjes dan in dat gebied kunnen bezorgen.  De federatie geeft de ondernemers dus een stem in de lokale politiek.“

Heeft u uit eerdere edities opdrachten gehaald of contacten waar u nog steeds iets aan heeft?
“Ja, dat is ook de reden dat ik er nog steeds sta. Het kan lang duren voordat er iets gebeurd, want soms vertellen klanten dat ze mij jaren geleden op een beurs hebben gezien. Het is dus altijd belangrijk om je daar te laten zien. Klanten moeten ook maar net mijn product nodig hebben, want een telefoon of alarm is niet iets dat je elk jaar nodig hebt. Dan moeten ze wel in hoofd hebben: Hé, dan moet je bij Frank van Meester Electronics zijn. Daarbij gebeurt het soms ook dat ik via klanten weer aan nieuwe klanten kom. Een kleine opdracht kan daardoor uiteindelijk heel groot worden. Netwerken blijft gewoon heel erg belangrijk.”

Voor een verslag van de Gooise Bedrijvendag 2016, lees dit: http://hilversum.hu.nl/hilversumse-ondernemers-positief-over-gooise-bedrijvendag-2016/