HILVERSUM – Een tijd geleden was er van de gemeente Hilversum het plan om het gloednieuwe Molenpad van naam te veranderen. De naam die het dan zou krijgen zou de Bootlaan zijn, naar oud-burgemeester Joost Boot.

De plannen van de gemeente om het Molenpad te veranderen naar de Burgemeester Bootlaan zijn niet in goede smaak gevallen bij veel mensen. De huizen voor op het Molenpad worden op dit moment nog gebouwd maar de meeste hiervan hebben al eigenaars die zodra ze kunnen hier willen gaan wonen. Zij krijgen geen enkele inspraak in deze verandering, terwijl zij toch een huis kochten met de bedoeling dat deze op het Molenpad zou komen.

De SP en de PvdA steunen de inwoners in hun bezwaar, mede door het verleden van de burgemeester.

“De bewoners hebben bij de gemeente aangeklopt van “wow niet cool”, en naar aanleiding daarvan hebben de SP en PvdA vragen gesteld”. Zo Rebekka Timmer van de SP.

Zowel Rebekka Timmer als Femke van Drooge hebben onderzoek gedaan en kwamen zo tot een paar verontrustende conclusies. Zo kwamen zij erachter dat hij hij jarenlang openlijk de rassenapartheid heeft gesteund, en in de jaren 80 zelfs een boek uitgebracht, praatboek uit Zuid-Afrika, waarin hij mensen met donkere huidskleur uitmaakte voor kannibalen en analfabeten. Daarbij pleitte hij ook nog eens voor de zogenoemde “grote apartheid”, waarbij Afrikanen in eigen land in reservaten gestopt zouden worden. De partijen brachten dit onder de aandacht van de gemeente en wachtten op hun antwoord, wat niet veel later verscheen..

Ondanks al deze feiten en verhalen hebben zowel Burgemeester Pieter Broertjes als wethouder Floris Voorink hun standpunt niet veranderd. Volgens hen waren de meningen van Boot veel minder extreem dan de SP en PvdA willen doen lijken. Hij was namelijk tegen “kleine apartheid”, en discriminerende wetgeving, maar beide heren zeggen dat dit alles niets te maken heeft gehad met hun beslissing om het Molenpad te hernoemen. Burgemeester Boot heeft simpelweg heel veel betekend voor Hilversum. Hij was degene die de televisie en de omroepen naar de stad bracht en de basis legde voor het mediapark. Veel van de oudere Hilversummers spreken dan ook met niets dan respect over hem.

Ondanks alle protesten en bezwaren zal het Molenpad dus in de toekomst waarschijnlijk de Burgemeester-Bootlaan heten, en zullen de bewoners het hier maar mee moeten doen.