HILVERSUM – Simone Bots is een van de acht finalisten in de kunstwedstrijd voor de Zilveren Kei 2016. Zondag 24 november horen de finalisten of zij de opvolger van Cederic Velthuis, de winnaar van de Kei van vorig jaar, worden. De 18-jarige examenleerling hoopt dit jaar de Zilveren Kei mee naar huis te nemen met haar kunstwerk ‘Niets is wat het lijkt’.

De Zilveren Kei is een kunstwedstrijd die sinds 1992 elk jaar wordt georganiseerd in Galerie Hilversum in samenwerking met kunstenaarsvereniging GSA en gemeente Hilversum. Bots zegt het leuk te vinden dat er alleen jongvolwassenen, tussen de 16 en 24 jaar, aan mee mogen doen. ‘’Zo krijgen jongeren uit de buurt van het Gooi ook de kans om te laten zien wat ze kunnen.’’ Tot 9 september konden de kunstenaars foto’s van vier al bestaande werken insturen. Deze werken moeten de afgelopen twee jaar gemaakt zijn. De gekozen finalisten moesten hierna een nieuw werk maken. ‘’Nadat ik te horen kreeg dat ik gekozen werd als finalist, ben ik gelijk begonnen met mijn nieuwe werk, wat nu ook te vinden is in de galerie, maar niet mijn finalestuk is.’’ Op de vraag wat kunst is moet Bots lachen. ‘’Je mag alles inzenden; schilderkunst, fotografie of iets met 3D. Zelf heb ik gekozen voor een combinatie van tekenen en schilderen.’’

Bots is op achtjarige leeftijd met tekenles begonnen, en daarna nooit meer gestopt met tekenen. ‘’Mijn tekenlerares van vwo-6 kwam naar mij toe en zei dat dit echt iets voor mij was, daarom heb ik me aangemeld.’’ Het werk wat voor de finale in de galerie hangt is een opdracht voor haar tekenexamen met het thema ‘face-to-facebook’. ‘’Ik haal mijn inspiratie vooral uit het dagelijks leven, ik gebruik wat ik zie en tegenkom.’’

Op het kunstwerk van 100 bij 55 centimeter, is een facebook-profielfoto te zien, waar meer dan 200 likes op zijn. ‘’Op sociale media wordt alles vaak mooier afgebeeld dan het is. Je denkt een zelfverzekerd en populair meisje te zien, maar als je het boek opent staat daar dat het meisje geen makkelijke jeugd heeft meegemaakt.’’ Bots heeft voor het kunstwerk veel uit de kast getrokken en is aan de gang gegaan met wattenstaafjes, kneedgum en acrylverf. ‘’Met kleur en effecten wil ik de aandacht naar het boek trekken in plaats van naar het meisje.’’

De expositie duurt van 1 november tot de prijsuitreiking op 27 november. De prijs, de Zilveren Wisselbeker wordt gekozen aan de hand van een jurybeoordeling. Naast de titel ‘winnaar vakjuryprijs 2016’ en het beeld van de Zilveren Kei, krijgt de winnaar een geldbedrag van 750 euro. ‘’Het beeldje is een poppetje wat op de handen staat en op haar voeten een Zilveren Kei vasthoudt, gemaakt door Marloes Eden.’’aaaaa

Naast de juryprijs is er ook een publieksprijs te winnen, van 250 euro. De prijs wordt bepaald door welk kunstwerk in de galerie de meeste stemmen van de bezoekers hebben gekregen. ‘’Het is mogelijk om ze beiden te winnen, maar dan moet je wel heel goed zijn.’’

In de galerie is er de mogelijkheid om te stemmen op Bots en de andere zeven finalisten voor de publieksprijs. “Wat het allerleukste is als je wint, is dat je een jaar lang een lidmaatschap van de galerie krijgt, en daar je kunstwerken mag laten zien.’’

‘’Het werk van andere finalisten vind ik heel mooi maar vooral anders, het werk van anderen bracht me ook inspiratie.’’ Bots reageert bescheiden op de vraag of ze gaat winnen. ‘’Ik durf eigenlijk niet te zeggen wie er gaat winnen, ik vind zoveel kunstwerken mooi.’’ 

Zondag 27 november wordt bekendgemaakt wie de winnaar is van de Zilveren Kei 2016 in Galerie Hilversum, Langestraat 52 te Hilversum. Meer van Bots’ werken zijn te vinden op de facebookpagina @simones.drawings