HILVERSUM – De gemeente Hilversum heeft sinds kort een nieuw emancipatiebeleid voor LHBTI’ers. Het beleidsplan richt zich op vijf speerpunten: ontmoeting, sociale acceptatie, zichtbaarheid, veiligheid en voorbeeldfunctie. “We willen hiermee vooruit in de tijd. Hilversum moet een plek zijn waar iedereen kan zijn wie hij wil”, aan het woord Rebekka Timmer, woordvoerder van de werkgroep.

Hilversum is sinds 2017 een regenbooggemeente, dit betekent dat de gemeente de emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgenders en intersekse personen een prioriteit maakt. Vanaf dat moment is er een werkgroep in het leven geroepen, waar Hilversummers met een LHBTI-achtergrond invulling konden geven aan Hilversum als regenbooggemeente. “Daar is nooit echt iets uitgekomen, pas toen het nieuwe college aantrad. We hebben nu een LHBTI-wethouder, Karin Walters en ambtenaar die zich bezighoudt met LHBTI-zaken. Samen hebben zij dit mooie beleidsplan gecreëerd”, vertelt Timmer.

In Hilversum zijn nauwelijks plekken waar LHBTI’ers elkaar kunnen ontmoeten, daar moet verandering in komen door het nieuwe beleidsplan. Veel LHBTI’ers gaan naar Amsterdam of Utrecht, steden waar wel activiteiten zijn. Deze twee steden zijn de koplopers op dit gebied. “Het zijn steden waar de LHBTI-community over het algemeen veel meer geaccepteerd is. Dat komt omdat de gemeente er heel veel aandacht aan besteed”, aldus Timmer. Hilversum is de koploper in de regio. “Wij zijn de enige regenbooggemeente in Het Gooi. We hopen dat de andere gemeenten ons voorbeeld volgen. Het zou fantastisch zijn als Het Gooi een regio wordt waar alle gemeenten actief beleid voeren op emancipatie van LHBTI’ers.”

De gemeente wil onder andere meer sociale acceptatie creëren voor LHBTI’ers. In het beleidsplan staat dat de gemeente het probleem bij horecaondernemingen wil aankaarten. “Een oplossing voor LHBTI-discriminatie en geweld hebben wij helaas ook niet, maar het is belangrijk om hierover te praten met de horecaondernemingen. Hilversum hoort een plek te zijn waar iedereen veilig kan uitgaan. Het is natuurlijk belachelijk als je hoort dat mensen niet hand in hand over de Groest durven lopen. Dat laat ook weer zien hoe belangrijk het is dat wij ons hiervoor inzetten”, aldus Timmer.

De gemeente gaat ook een lesprogramma aanbieden op scholen om de leerlingen bij te spijkeren over LHBTI’ers en emancipatie in het algemeen. “Het mooie aan dit lesprogramma is dat dit een brede kijk op de emancipatie biedt. Niet alleen een LHBTI-er, maar ook een moslim en jood komen vertellen over zaken als anti-moslimsrasisme, antisemitisme en LHBTI-fobie. Het is mooi dat we hiermee ook de diepte in gaan”, aldus Timmer. De gemeente focust zich niet alleen op jongeren, ook staat in het beleidsplan dat de ze samen met ouderenorganisaties en buurthuizen activiteiten willen organiseren voor oudere LHBTI’ers. Rond dit onderwerp ligt bij veel ouderen nog een enorm taboe, wat de gemeente hiermee probeert te doorbreken.

Een bankje in regenboogkleuren verven of bij stoplichten van oversteekplaatsen het licht vervangen door twee mannelijke of vrouwelijke figuurtjes die elkaars hand vasthouden, het zijn kleine gebaren, maar is het belangrijk volgens Timmer. “Wanneer mensen willen emanciperen is het belangrijk dat het is duidelijk is over welke mensen het gaat. Wij laten als gemeente zien hoe we ertegen over staan. Het zijn kleine gebaren, maar ze zeggen veel.”