De Regenboogkerk heeft een nieuwe expositie opgezet in samenwerking met Sherpa, waarvoor mensen met een geestelijke- of lichamelijke beperking kunstwerken hebben gemaakt. Deze expositie is te zien tot 24 januari. Hierbij wil de regenboogkerk aan de Hilversumse Nassaulaan meer aandacht geven aan het feit dat kunstwerken van mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking net zo goed zijn als mensen zonder beperking. De kunstwerken verschillen van schilderijen tot aan keramiek, houtbewerking en andere ruimtelijke technieken.

Met deze expositie wil de kerk laten zien dat mensen met een geestelijke- of lichamelijke beperking ook hoogstaande kunst kunnen maken. Rob Westhuis, voorzitter van de exposities, zegt over de kunstenaars: ‘‘Ze zijn onbevangen. Het verschil tussen mensen met of zonder een beperking is dat wij altijd bang zijn om het niet mooi en goed te maken, maar dat hebben zij niet. Wij denken vaak te veel na over bepaalde dingen en mensen met een beperking volgen vaak hun hart en hebben natuurlijk een beetje aanleg, maar kijken vooral naar wat zij mooi vinden.’’ Deze expositie laat ook vooroordelen over geestelijke- en verstandelijke gehandicapten verdwijnen, aangezien deze mensen juist heel veel talent hebben en ook mee kunnen doen aan de maatschappij.

‘’Ik was zelf erg verbaasd dat deze mensen met een geestelijke- of lichamelijke beperking dit soort kunst kunnen maken. Sommige kunstwerken van Sherpa lijken op werken die een beroemde kunstenaar nog zou kunnen maken. Mijn bewondering is erg hoog. Ik zou er zelfs een museum vol van kunnen hangen.’’ Westhuis geeft hierbij ook aan dat het hermitage Amsterdam een hele afdeling met kunstwerken van mensen met een geestelijke- of lichamelijke beperking hangen met daarbij werken van Sherpa.

De organisatie in de Regenboogkerk beslist elke periode welke kunstenaar of organisatie zijn kunstwerken kan tentoonstellen in de regenboogkerk. Hierbij dragen verschillende mensen een bepaalde kunstenaar aan en beslissen ze uiteindelijk welke er komt. ‘‘De relatie met Sherpa was altijd al goed en toen dit vast stond gingen wij bij Sherpa iets uitzoeken om tentoon te stellen. In dit proces kijken wij naar onze eigen smaak en de uiteindelijke kunstwerken die bij elkaar passen nemen we mee naar onze kerk’’, zegt Westhuis.

‘’Bij onze vorige expositie gingen wij langs bij Hans Almekinders. Hij is 81 jaar en maakt al zijn hele leven lang kunstwerken. Als wij dan in zijn atelier komen zie je zijn hele leven voorbijgaan. Schilderijen waarmee hij begon en waar je duidelijk nog kan zien dat die beginnend schilderaar was. Tot schilderijen die hij nu maakt en met gevoel en passie schildert.’’

De kunstwerken in de kerk zijn ook te koop. De prijzen verschillen van twaalf euro tot vierhonderd euro. Daarbij gaat tien procent naar de kerk en negentig procent naar de kunstenaar of organisatie die daarachter zit.