Het is weer zover: van 23 mei tot en met 2 juni is het 'De week van NIX zonder ID'. In deze week wordt er landelijk extra aandacht besteed aan illegaal alcoholgebruik bij jongeren onder de 18. Ook in Hilversum worden er extra maatregelen genomen door deze week.

Om de Hilversummers een handje te helpen heeft GGD Gooi en Vechtstreek bijvoorbeeld leeftijdcheckers uitgedeeld aan alle sportverenigingen in de regio. Een extra hulpmiddel, om er als je bardienst hebt zeker van te zijn dat je geen biertje meegeeft aan iemand die uiteindelijk toch nog niet de magische leeftijd van 18 heeft bereikt. Het is goed dat hier aandacht aan wordt besteed, want iemands leeftijd inschatten? Dat is en blijft verdomd moeilijk.

Zo blijkt maar weer tijdens een bezoek bij aan de supermarkt. Ik sluit aan bij de rij aan de kassa. Je weet wel, zo’n kassa waar nog een echte caissière achter zit om een praatje mee te maken. Ik leg mijn versgebakken croissant en mijn zowaar ‘gezonde’ smoothie op de lopende band en plaats een bordje voor en achter mijn boodschappen. Zo, bijna aan de beurt. Voor mij staat een jongeman, pak ‘m beet 21 jaar oud. Nadat de caissière zijn blikje bier heeft gescand, vraagt ze hem of hij zijn identiteitsbewijs kan laten zien. Een kleine moeite, dacht ik, maar blijkbaar kan zo’n vraag behoorlijk wat losmaken bij een mens. Of ze wel goed wijs is, dat ze niet aan zijn voorhoofd kan aflezen dat hij de 18 heeft gepasseerd. On-ge-lo-fe-lijk. “We vragen klanten tot 25 jaar om zich te identificeren”, legt de caissière hem in alle rust uit. Nou, aan alle heisa die vervolgens volgde was duidelijk te merken dat dit haar niet in dank werd afgenomen. Met veel tegenzin pakte de jongeman dan toch zijn portemonnee uit zijn zak, met daarin zijn rijbewijs. Hij betaalt, pakt zijn blikje bier en loopt al scheldend richting de uitgang.

Mijn boodschap aan deze man? Doe gewoon eens even lekker normaal. Waar haal jij het lef vandaan om zo’n caissière uit te kafferen terwijl ze gewoon een doodnormale vraag stelt? Blijkbaar zie je er niet ouder uit dan 25. Nou, jammer dan. Als je al weet dat er een kans is dat je om je legitimatie wordt gevraagd, dan kun je deze ook alvast pakken terwijl je in de rij staat te wachten. Heel veel anders dan wachten kun je in die tijd namelijk toch niet doen, toch? Caissières krijgen vaak alcoholcontroles. Een medewerker van een ander filiaal komt dan langs, haalt een fles drank en rekent af bij de kassa. Als de caissière op dat moment zakt voor deze controle, bestaat de kans dat een haar baan kwijtraakt. Dus wat doet ze dan liever? Hier en daar wat inschattingsfoutjes maken bij klanten die uiteindelijk toch ouder blijken te zijn of haar baan kwijtraken door, uit angst voor een reactie, niet om een identiteitsbewijs te vragen? Ik gok dat ze voor optie 1 kiest.

Situaties als deze komen nog te vaak voor. We moeten allemaal iets liever zijn. Niet alleen voor die ene caissière, maar ook wanneer de barvrouw even niet zeker weet of je oud genoeg bent. Of die bewaker, die op zaterdagavond zijn handen vol heeft aan situaties als deze.