HILVERSUM – De kinderen van Annemieke van de Beek hebben alle drie op de Bavinckschool gezeten, een protestants-christelijke basisschool. Annemieke is erg betrokken bij de school en ze heeft heel bewust gekozen voor een christelijke basisschool en niet voor een openbare school.

Keuze christelijke basisschool
“Ik heb voor de Bavinckschool gekozen omdat de basis christelijk is, dat vind ik erg belangrijk. Het is een kleine school met een fijne sfeer, goede resultaten en er gelden wél normen en waarden. Niet alle kinderen die hier op school zitten zijn gelovig, maar de variatie vind ik juist het fijne aan deze school.”, vertelt Annemieke.

Annemieke denkt dat op een openbare school normen en waarden minder belangrijk zijn. “Wanneer je alleen al luistert naar het taalgebruik merk je het. Op deze christelijke basisschool wordt schuttingtaal niet getolereerd en kinderen leren dat ze respect moeten hebben voor volwassene.”

Geloof
“Geloof is het allerbelangrijkste in mijn leven”, zegt Annemieke. Ze gaat naar de Vrije Evangelische Kerk in Hilversum. Thuis leest ze met haar gezin uit de bijbel, ze bidden en ze danken. Verder hebben ze het ook regelmatig over het geloof.  “Niet de hele dag natuurlijk, we staan ook gewoon in het leven”, vertelt Annemieke lachend.

Wanneer iets vervelends gebeurt is het geloof extra belangrijk voor Annemieke: “Het geloof gaat dan veel dieper. Bij het overlijden van iemand is het fijn dat je gelooft, het is een goede steun.  Ik zou niet weten wie anders de hemel en de aarde zou hebben gemaakt. Je voelt gewoon dat er iemand is”, legt ze uit.

Haar man, ouders en en schoonouders zijn ook gelovig. “Ik weet niet of ik ook gelovig zou zijn als mijn ouders mij niet hadden meegenomen naar de kerk.” De kinderen van Annemieke zijn ook gelovig: “Het moet niet van ons, het is iets waar ze zelf voor kiezen. Dat ze naar een christelijke basisschool gingen heeft nooit als een verplichting voor ze gevoeld.”

De Bavinckschool
Het geloof is een belangrijk aspect van de school. Elke dag beginnen de kinderen met een gebed en de levensbeschouwelijke methode ‘Trefwoord’ wordt gebruikt. Kerst, Pasen, Dankdag en Biddag zijn feestdagen die veel aandacht krijgen op school. “We vieren het in de kerk met een toneelstuk, liedjes en gedichten”, vertelt Annemieke. Haar zoontje Bart vindt het heel normaal dat er zoveel aandacht wordt besteed aan het geloof: “Hij is het al gewend omdat we het thuis ook doen.”

Naast de aandacht voor het christendom besteedt de school ook aandacht aan andere godsdiensten. “We hebben laatst een heel interessante projectweek gehad over religies. Alle kinderen hebben toen een synagoge en een moskee bezocht en ze leerden over de verschillen in religies”, vertelt Annemieke.

Om bij de Bavinckschool te werken moeten de leerkrachten een christelijke levensbeschouwing hebben. Annemieke vindt dat belangrijk: “Er was een periode met een juf die nooit ging bidden. Toen heb ik wel gevraagd hoe dat zit. Het hoeft niet tien keer per dag, maar als je een christelijke school bent moet de naam wel in de praktijk naar voren komen.”

Discussie
Op sommige christelijke scholen worden kinderen niet toegelaten wanneer hun ouders niet gelovig zijn. Dit heeft veel discussie opgeleverd. Annemieke van de Beek vindt dat christelijke scholen dat mogen doen. “Dit gebeurt niet op de Bavinckschool, maar ik vind dat elke school die keuze mag maken. Wij vinden het geen probleem als onze kinderen bij niet-gelovige kinderen op school zitten, andere ouders vinden dat misschien wel.”

Sommige mensen noemen het niet toelaten op basis van identiteit discriminatie. Annemieke is het daar niet mee eens: “Je volgt de regels van een school, als ze je niet toelaten omdat je niet gelovig bent dan hoort dat erbij. Dat kun je van tevoren weten door de schoolgids te lezen en daar heb je dan zelf voor gekozen.” Sommige partijen willen door deze discussie de financiering van bijzonder onderwijs stoppen: “Ik vind dat nergens op slaan. Het gaat erom dat onderwijs goed is en dat kinderen worden klaargestoomd voor de middelbare school. De een kiest voor Montessori onderwijs, de ander voor een openbare school en wij kiezen voor een christelijke school. Daar moet een vrije keuze in zijn”, aldus Annemieke.

Middelbare school
De kinderen van Annemieke gaan naar een middelbare school met een christelijke achtergrond, maar het geloof is niet heel belangrijk daar. “Je kan er wel voor kiezen om het geloof door te trekken naar middelbaar onderwijs, maar ik denk niet dat de maatschappij zo in elkaar zit. Je moet je vermengen met andere mensen en culturen”, legt Annemieke uit. Haar 11-jarige zoontje neemt soms zijn vrienden mee naar het kinderkoor en naar de kerk. “Door je te vermengen kun je een voorbeeld zijn en andere mensen helpen en inspireren”, aldus Annemieke van de Beek.