De expositie NUDE NOW in Museum Hilversum geeft de schoonheid van het menselijk lichaam weer, met bijzondere foto’s uit de geschiedenis van naaktfotografie, maar ook met werken van hedendaagse getalenteerde fotografen, waarvan enkele de kans kregen om te experimenteren met virtual reality.

De toeschouwer loopt een aantal zalen binnen. Om hem heen staan prachtige werken van verschillende fotografen, en in elke zaal zijn er VR-brillen, waarmee je een kijkje kunt nemen in de wereld van de artiest. Elk verschillend, meeslepend en bloot. 

Laura Hospes, een fotograaf voor NUDE NOW, vertelt: “Door de intimiteit van naaktheid en VR te combineren, krijgt de toeschouwer snel het gevoel ‘mag ik wel kijken en mag ik hier wel zijn?’ Ik vond het heel gaaf om die uitdaging met de kijker aan te gaan.” 

Ik heb de modellen naar de camera laten kijken alsof het een spiegel was, zo wordt de kijker de spiegel. Het lijkt alsof de modellen naar jou kijken, maar dat doen ze niet echt. Zo ontstaat er een soort illusie van een contact dat er eigenlijk niet is,” verteld Carla van de Puttelaar, ook één van de kunstenaars. “Ook wilde ik dat de toeschouwer in mijn hoofd zou komen. Als ik een foto of een video maak, kom je in mijn wereld, maar met VR kijk je op een intense manier door mijn ogen.” 

De tentoonstelling, bestaande uit meer dan honderd werken van 33 fotografen, waarvan drie VR-belevingen, is nog tot 22 september in Museum Hilversum te bezichtigen.