Over een paar minuten gaat de ondertekening van het sportakkoord beginnen, maar eerst komt er een presentatie van Nike en daarna van Marieke Pol, sportformateur van gemeente Hilversum. Veel mensen van verenigingen hebben hun cluboutfit aan en laten zo zien dat de club bij het sportakkoord hoort. Vervolgens vindt op 31 oktober bij de Gooise atletiekclub de ondertekening van het sportakkoord plaats, dat ervoor moet zorgen om sport en bewegen toegankelijk te maken voor iedereen.

Het Hilversumse Sportakkoord 2020-2022 bestaat uit de volgende vijf onderwerpen: sporten en bewegen, duurzame sportinfrastructuur, vitale sport- en beweegaanbieders, positieve sportcultuur en jong & vaardig in bewegen. Het doel hiervan is om sport en bewegen nog toegankelijker maken voor iedereen. 20 maatschappelijke partners en 15 sportverenigingen sluiten zich aan bij het sportakkoord en hebben als gezamenlijk motto: “Een vitale samenleving door een leven lang gezond en met plezier sporten in de groene omgeving van Hilversum.”

Nike is ook aangesloten bij het sportakkoord en de bijdrage hierbij is om van het arenagebied een open campus te maken, zodat iedereen hier gebruik van kan maken en het sport & bewegen onder zowel jongeren als ouderen verbeterd. Woordvoerder van Nike zegt: ‘‘Today’s kids are the least active generation in history. Veel Hilversummers hebben geen toegang tot activiteiten, zoals sporten. Daardoor hebben wij het programma, Program made to play, gemaakt. Hierdoor proberen wij zoveel mogelijk Hilversummers weer aan het sporten te zeten.’’

 

Het sportakkoord is een set aan afspraken die het sporten onder jong en oud moet bevorderen. Dit is het begin van de presentatie van Marieke Pol, sportformateur van gemeente Hilversum. Ze bedankt alle medewerkers voor de presentatie namens Nike en gaat verder met haar eigen presentatie. ‘‘De afspraken in het sportakkoord staan voor een bepaalde visie met daarbij een onderbouwing wat moet aanzetten tot uitvoering. Het doel is om verenigingen te prikkelen tot lokale samenwerking. Hierdoor komen er meer kansen tot het stimuleren van sporten onder jong en oud. Ook moet de verbinding meer gericht zijn op ambities uit het Nationaal sportakkoord.’’ Dit idee komt van Floris Voorink, wethouder van de VVD in Hilversum.

Door het sportakkoord wil de gemeente meer belangstelling kweken voor inclusieve sport, zoals sporten met een beperking. Marieke Pol laat een filmpje zien over hoe mensen met een beperking kunnen sporten en de manieren hoe je dit kan toepassen. Vanuit de zaal zijn de mensen enthousiast over het filmpje. Vervolgens krijgen de verenigingen die aanwezig zijn een idee om sporten met een beperking mogelijk te maken bij hun eigen vereniging. ‘‘De boodschap die wij jullie willen meegeven is dat ieder mens de kans moet krijgen om te kunnen sporten, ook mensen met een beperking. Hiervoor zijn kleine aanpassingen nodig, maar doormiddel van de juiste communicatie en financiering willen wij dit gaan toepassen’’, zegt Marieke Pol. In het filmpje van Wendi Schutte, professioneel rolstoeltennister, lieten ze zien dat sporten met een beperking mogelijk is. Bij tennis is er een speciale rolstoel voor nodig om zo toch de sport te kunnen beoefenen.

Alle sporten moeten een positieve sportcultuur hebben, want dit zorgt voor een betere sport omgeving. ‘‘Sporten zorgt voor sociale contacten en verbeterd de gezondheid,’’ aldus Marieke Pol. Zei geeft aan dat het sportakkoord ook een middel is om de positieve sportcultuur erin te houden: ‘‘Een positieve sportcultuur houdt in dat je sport in een groene omgeving, meewerkt aan een rookvrije generatie door bijvoorbeeld het supporten van niet roken langs de lijn, NIX18 aanhoudt, een gezonde sportkantine levert en elkaar behandeld met respect. Ons plan is om dit door te zetten bij alle aangesloten verenigingen en maatschappelijke partners om zo nog meer plekken een positieve sportcultuur te geven.’’

Anouck Dingemans, senioren buurtsportcoach, doet met stichting Hilversum Meent mee aan het sportakkoord, omdat het belangrijk is dat er meer belangstelling komt voor sporten onder ouderen. ‘‘Bewegen voor ouderen is harstikke belangrijk, verenigingen moeten de focus op ouderen ook verbeteren. Ouderen moeten meer kansen krijgen om hun sport te blijven doen. Ze gaan snel vooruit en blijven hierdoor ook actief. Dit zorgt voor een vooruitgang van de gezondheid.’’ Hierbij geeft ze een voorbeeld dat als ouderen meer sporten, ze ook sneller alledaagse dingen kunnen doen, zoals opstaan uit een stoel.

Dan begint de ondertekening van het sportakkoord. Iedereen loopt naar binnen bij de olympische baan, naast de Nike campus. Alle verenigingen en maatschappelijke partners ondertekenen het sportakkoord. Aan het begin is het een beetje chaotisch, aangezien iedereen gelijk gaat ondertekenen. Uiteindelijk heeft iedereen getekend en is de laatste foto gemaakt met alle verenigingen en maatschappelijke partners waarbij ze het sportakkoord vasthouden.